БАИТ ще участва в проект за е-умения

БАИТ е партньор по проект на Европейската комисия за е-умения, спечелен от DigitalEurope и European Schoolnet. Договорът с Брюксел бе подписан миналия месец, а в момента се подготвят договори с подизпълнителите от 25 европейски страни.


Към 2015 г. 90% от всички работни позиции ще изискват е-умения, прогнозира IDC
 

В рамките на „E-skills week 2012” у нас ще се проведат поредица от събития през март и април следващата година, вкл. конференции, семинари, състезание за електронни игри, проучвания за нивото на е-уменията и информационна кампания.

Посланик на Европейската седмица на е-уменията ще бъде Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. Очаква се и потвърждение от Йорданка Фандъкова, кмет на София. Ролята на посланиците ще бъде чрез знаково участие в публичните събития и отправяне на ключови послания да се привлече вниманието на младите хора и на обществото като цяло върху важността за развитие на е-уменията и инвестирането в тази посока.

Европейски партньори по проекта от индустрията са компании като Alcatel Lucent, Nokia, Microsoft, Cisco, Intel и голям брой малки и средни предприятия, в партньорство с образователни и обществени институции, които ще реализират програма от събития и дейности в повече от 30 страни.

Заинтересовани страни по проекта от българска страна са‭ ‬Jobs.bg,‭ ‬ICT‭ ‬Media,‭ ‬Столична община,‭ ‬Факултетът по математика и информатика на Софийския университет‭ „‬Св.‭ ‬Климент Охридски и‭ ‬Фондация‭ “‬Работилница за граждански инициативи‭”‬.

Акцентите на E-Skills Week 2012 ще бъдат върху ползите от е-уменията и ИКТ образованието за намиране на добра работа и реализирането на успешна кариера, върху приноса на новите технологии за иновативността, конкурентоспособността и растежа на компаниите, както и върху социалните промени, водещи до зелени и устойчиви икономики.

Безработицата сред младите хора в ЕС надхвърля 40% в някои страни. Според проучване на IDC, до 2015 г. 90% от всички работни позиции ще изискват основно ниво на е-умения.

Коментар