50% спад в ИТ търговете по ЗОП

291 договора за 20, 2 млн. евро са сключени през миналата година след ИТ търгове по ЗОП. Това е спад от 21% в броя на договорите и 49% в стойността, съобщи CBN на днешния форум BizTech 2011 в Интер Експо Център, София.

В момента лидерите на пазара за системна интеграция са поставени на карта. От 2008 година насам се наблюдава спад на ИТ търговете по ЗОП, като и през 2009 г. той е внушителен – 47%, а нивата са подобни на тези от 2003 г.

Участниците във форума припомниха, че вече 20 години не можем да изградим е-правителство, липса информационна система на здравноосигурителната каса, няма връзка между НАП-Митници, НОИ-митници, нотариуси-КАТ и между други ключови институции. Работещите системи – БУЛСТАТ и ЕСГРАОН – са проектирани отпреди две и повече десетилетия.

Липсата на одит в Държавната администрация също е голям проблем. Пример за това е Министерство на финансите, където има закупен продукт на световен ERP доставчик, но според вътрешни източници, там все още се работи на Excel.

Държавата трябва да дава тон за бизнеса, но не го прави, което може да бъде видяно ясно във всяка сфера на икономиката, посочиха експерти от бранша. Осемте правителства досега не успяха да докарат до финал нито една информационна система.

Наскоро обявеният проект за е-правителство е на стойност 18 млн. лв. Но това, че бизнесът няма да подава декларации до 3 инстанции, като НОИ, НАП и Агенция по вписвания – каквито са целите на проекта – в никакъв случай не е електронно правителство, смятат участниците във форума. Бизнесът едва ли ще ползва тази услуга през 2012 г., а според по-скептични мнения – едва ли и през 2014 г.

Коментар