КЗК глоби Макс Телеком за заблуждаваща реклама

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба в размер на 266 500 лв. на оператора Макс Телеком с 266 за заблуждаваща реклама. Разследване на комисията установява, че съдържанието на рекламното послание „Вземи най-бързия мобилен интернет и спести 240 лв. годишно" и начинът на представянето му имат заблуждаващ характер.

Ответното дружество реално предлага на потребителите мобилен интернет със скорост до 8Mbps, респективно до 16Mbps, поради което твърденията на Макс Телеком за максимално достижима скорост в неговата мрежа (до 37,44Mbps) са неверни. На практика, подобна скорост е недостижима за потребителите и не се подкрепя от представените доказателства и направените тестове, смята комисията.

Рекламната кампания включва телевизионна и външна реклама и е проведена в периода декември 2010 – януари 2011 г. След този период посланието продължава да присъства на сайта на дружеството чрез рекламни банери до края на юли тази година.

Разгледани поотделно двете части на рекламното послание са заблуждаващи. По отношение на скоростта комисията установява, че дружеството не предлага най-бързия мобилен интернет.

Посочената като възможна за спестяване сума също е заблуждаваща, защото се основава на принципно сравнение на цени, но без оглед на конкретните характеристики на услугата, пояснява комисията.

В заключение КЗК счита, че чрез изтъкване на определени твърдения в рекламното си послание, ответното дружеството се е опитало да придаде на предлаганите от него услуги характеристики, неотговарящи на фактическото положение, което противоречи на добросъвестната търговска практика.

Също така, отправените чрез рекламните послания неверни твърдения са в състояние както да повлияят върху икономическото поведение на потенциалните потребители на услугата, така и да нанесат вреди на конкурентите на ответното дружество.

по темата: „КЗК глоби Макс Телеком за заблуждаваща реклама”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    А защо не замерят скоростите на виваком какво предлагат те, и изобщо скоростите до 10мбпс някога изобщо ще ги видим ли а защо айпитата не са реални което е пък друга шарлатания – то телекомуникаций, то енерго, то банки, то работодатели лъжат ни от всякъде направо ни свършиха – на това ще научим децата си.

  2. валяка

    Ползвам ги,за мен са по-добри и бързи от виваком.Никога не съм очаквал да имат покритие навсякъде.Покритието е само там където Макском декларират.Жалко е че ги глобяват доста солено.
    Те едва прохождат.Тези от комисията са тандем с близо и виваком.

  3. некав

    а тая реклама която върви в момента по тв-то за няква бисквитка, че има интернет навсякаде, к.ра ми янко, навсякъде в по-големите градове само (вижте картата на покритието в сайта им), не е като 3G мрежата примерно, която си има пък други скапани проблеми, но е наистина почти навсякъде.

    аз от тая реклама ако не им погледна сайта бих си помислил че имат покритие навсякъде като 3G-то само че от 4G поколение което (надявам се) би било без ограничение откъм трафик на максимална скорост

    както и да, четете си договорите внимателно, включително и най-мъничките дребнички буквички щото педер…те ши.ат

  4. Mir4o

    Има специални критерии според които се определят размерите на глобите. И ДА, заможността на фирмата също оказва влияние, но не решаващо. При започване на разследване, разследваната компания се умолява да прекрати рекламата, ако не го направи, глобата се увеличава. Това че едва сега са излезли с решение, не означава, че до сега(или както е написано в статията юли месец) клиентите са били заблуждавани! Не зашитавам заблуждаващите реклами, но и клиента все пак трябва да си прави проучване преди да купува, а не да разчита на честността на рекламите!

  5. фф

    Деян е прав. Освен това, защо след почти година. Тая комисия толкова ли е мудна. Кой знае колко хора са се хванали на уловката вече, а те чак сега излизатс решение. Освен това, искамеда знаем по какъв начин е определен размера на глобата !

  6. Деян

    Да, Близу ги глобяват 36000 лв,
    виваком с 22000 лв а Макс Телеком с 226000 … че са по-богати и повече имат 🙂

Коментар