Екзотични качества продават новите лаптопи

Екзотични качества продават новите лаптопи
Защити от вода, влачене и кражби провокират интереса на потребителите
03/05/2006
Лаптоп, който издържа на вода. Звучи познато, нали? Да, но в онази реклама ставаше въпрос за часовници. Ето, че сега производителите на преносими компютри прибягнаха до вече употребени маркетингови похвати. И ако за един часовник характеристиката “waterproof” има някакъв смисъл, подобен кич в обикновен лаптоп подсказва колко е трудно днес компаниите да разграничат продуктите си.
Но с повече ентусиазъм всеки търговец ще намери аргументи, които да ви убедят категорично в нуждата да си купите точно лаптоп, издръжлив на вода. Или, в друг сценарий, хладилник с LCD телевизор. Ето няколко “железни” аргумента. Тъй като безжичните Wi-Fi мрежи вече са навсякъде около нас, включително в кафенета и заведения, а пък вие като делови човек не можете да си позволите обяд или кафе, без да работите, значи излагате на голям риск от заливане с течност вашия лаптоп. Друго място, на което можете да наводните любимия си ноутбук, е, естествено, банята. И още по-естествено е тя да бъде в обсега на домашната Wi-Fi мрежа. Нима ще прахосате ценно време, лежейки във ваната, без да посърфирате из Интернет или да не прочетете на момента електронната си поща от страх да не намокрите мобилния си компютър? Ами ако сте на пикник заедно с гаджето и лаптопа и внезапно завали, а вие сте далечко от колата или вилата? Кого ще загърнете първо с вашето яке и каква цена ще платите за избора си да бъдете кавалер?
Така че аргументи има. Доставчици на водоустойчиви лаптопи също. Компанията Matsushita Electric, известна със своя бранд Panasonic, обяви нов лаптоп, който издържа на леки “наводнения”. Моделът Let’s Note CF-Y5 е оборудван с непромокаем пласт и специална дренажна система за защита на твърдия диск и дънната платка, в случай че разлеете вода върху клавиатурата. От качествата на лаптопа първи ще се възползват японците. Още този месец водоустойчивият CF-Y5 ще атакува пазара в Страната на изгряващото слънце с цена от 2300 долара – напълно приемлива за високия стандарт в Япония.
Освен от вода, производителите на лаптопи са силно притеснени и от други външни въздействия. Apple, например, е комплектовал новия си 17-инчов лаптоп MacBook Pro с високоинтелигентен захранващ адаптер. MagSafe, така се казва адаптерът, работи на принципа на кучешкия нашийник. Адаптерът се свързва към лаптопа посредством магнит, който “разкача” връзката, в случай че има опъване или някакво друго напрежение върху кабела. Идеята е да се предпази лаптопа от влачене, ако някой – човек или животно – се разхожда по шнура, дърпа го или върши други опасни действия.

Лаптоп екзотика – подбрано  
Panasonic Let’s Note CF-Y5
– непромокаем пласт и специална дренажна система предпазват твърдия диск и дънната платка, в случай че разлеете вода върху клавиатурата
Apple MacBook Pro 17”
– захранващият адаптер действа на магнитен принцип и се разкачаот лаптопа, за да го предпази от влачене, когато има опъване на кабела
Kensington
– кабелните ключалки на компанията застопоряват лаптопа към бюрото и понякога включват мощни аларми

Всякакви екзотики обаче бледнеят пред порива за защита на данните на потребителя. Сигурността е новата парадигма в лаптоп индустрията. Една скорошна случка, свързана с кражба на ноутбука на бизнесмен в кафене в Сан Франциско, бързо обиколи света чрез медиите и стресна корпоративна Америка. Сега повече от всякога доставчиците на мобилни компютри имат шанса да продават лаптопи с вградени средства за сигурност.

Много потребители си падат по кабелните “ключалки” на компании като Kensington, които свързват лаптопа към бюрото и “закотвят” всичко останало към земята. Някои ключалки дори имат аларми, способни да нарушат работната атмосфера на цели офиси. Известно успокоение за потребители, не можещи да спят от страх, че ще им изчезне лаптопа, внася специален софтуер, който заключва или изтрива данните, когато крадецът включи машината в Интернет.
“От пиле мляко” в мобилната сигурност предлага компанията Gateway. Наскоро американският доставчик поднесе своите лаптопи заедно с пакет от средства за защита, в това число заключалки, софтуер за проследяване и за отдалечено изтриване на данни. Въоръжен с този мощен арсенал, потребителят може от разстояние да унищожи данните на бившия си лаптоп, веднага щом новият му собственик се опита да го включи към Интернет. 

Коментар