Заражда се движение „Окупирай Флаш”

В интернет набира популярност движение „Окупирай Флаш” (Occupy Flash), провокирано от недостатъците на Flash технологията, която е използвана масово в уеб сайтовете.


Движението "Окупирай Флаш" цели да ускори прехода към HTML5

Идеолозите на движението предлагат на потребителите по целия свят да изключат поддръжката на Flash в браузърите си, за да форсират прехода към отворения стандарт HTML5.

Според тях, на първо време потребителите на игри могат да изпитат затруднения, но проблемите ще се решат бързо, ако повече хора се откажат от Flash.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Google ще преобразува Flash видео в HTML5
Adobe може да изостави мобилния Flash
Сензорният IE10 няма да поддържа Flash
Може ли HTML5 наистина да убие Flash
Apple окончателно загърбва Flash

Flash прави мрежата по-малко достъпна. В момента технологията задържа развитието на интернет”, се казва в манифеста на движението.

Като основни недостатъци на Flash се изтъкват проблемите с конфиденциалността и сигурността, както и честите грешки във флаш плейърите.

Наскоро самата Adobe призна, че HTML5 е технологията на бъдещето. По този начин самото движение „Окупирай Флаш" може да подтикне Adobe да насочи повече ресурси към разработката на приложения на базата на отворени уеб стандарти, какъвто е фаворитът на компании като Apple и Google – HTML5.

На сайта на движението са публикувани подробни инструкции за премахване на флаш плейъра от компютри под управление на различни операционни системи и браузъри.

Коментар