Facebook подобри теорията на шестте ръкостискания

Изследване на Facebook и Университета в Милано доказа 40-годишната теория на шестте ръкостискания, съгласно която всеки двама души на планетата са свързани помежду си чрез шестима познати.

Проучване на Facebook сред аудиторията на социалната мрежа потвърди и дори подобри теорията на шестте ръкостискания

Facebook не само потвърждава теорията, но и я подобрява. Изследване сред аудиторията на социалната мрежа установява, че всеки двама потребители са разделени не от 6, а от 4,74 нива на връзки.

В рамките на САЩ свързаността дори е още по-висока – 4,37. „Дори ако вземем потребител на Facebook в Сибир или в горите на Перу, то приятел на ваш приятел вероятно познава приятел на негов приятел”, коментират от социалната мрежа.

“Теорията на шестте ръкостискания” бе лансирана от американския психолог Стенли Милграм през 60-те години на миналия век на базата на изследване сред 300 души.

През новия век Microsoft анализира връзката между 243 милиона потребители на интернет и установи, че хората са познават един с друг чрез 6,6 нива на връзки.

Коментари по темата: „Facebook подобри теорията на шестте ръкостискания”

добавете коментар...

  1. Spiro in the bottle

    Фейсбук никакъв показател не е за това кой колко приятели има!!!! И аз адвам, и мен ме адват някакви дето ни ги знам, ни ще ги знам. Това никакви показатели не са и никакви статистики!!! А че познат на познат познава познат на познат, то е ясно, най-малкото в България е точно така!

  2. mdamm

    Във Facebook има много фалшиви приятелства, затова и свързаността е по-висока от действителността

  3. maxobg

    мераците за клюкарстване са заложени у човека ,както и поп фолка (чалгата),затова и най клюкарското свърталище-Fasebook-набира скорост.дано хората се осъзнаят .хакерите пасти да ядът .бъб фейсбук лични данни колкото искаш

  4. георги

    все пак 4.74 или 6.6 е средна стойност (иначе нямаше да е дробна). Какъв е максимума? Защото твърдението е че ВСЕКИ двама се познават през 6 прехода, това значи че максималното разстояние между двама е 6. Та колко е макисмума, те средното ако пуснат бира, водка или ракийца може и под 2 да падне.

Коментар