Ubuntu загуби лидерството при Linux системите

Ubuntu загуби лидерската си позиция сред операционните системи с Linux ядро. Популярната дистрибуция слезе на четвърто място по дял от пазара, сочи проучване на DistroWatch.

Към края на ноември Ubuntu отстъпва на дистрибуции като Fedora, Mint и openSUSE. На първо място излиза Mint с дял от 11% и голяма преднина пред конкурентите.

Ubuntu държи само 4% дял от Linux дистрибуциите, а Fedora и openSUSE имат по около 6% от пазара. За сравнение, през 2005 г. Ubuntu притежаваше над 10% дял от Linux операционните системи.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Задава се Ubuntu за смартфони и таблети
Излезе Ubuntu с новия интерфейс Unity
Ubuntu се разделя с графичната среда Gnome
Расте интересът към системата Ubuntu

Една от причините за спад в популярността на Ubuntu е промяната на потребителския интерфейс във версия 11.04, която излезе през април т.г. с кодово име Natty Narwhal. Нейната обвивка Unity се използваше досега в Ubuntu Netbook Edition.

Потребителите възприемат Unity нееднозначно и мнозина са решили да преминат към друга операционна система, в частност Linux Mint, смятат анализаторите.

На практика, за една година делът на Ubuntu бележи спад от 47%, докато популярността на Mint, основана на дистрибуцията на Ubuntu, а нараснала със 105%. Анализът разкрива също така 21% ръст в свалянията на Linux операционни системи през последната година.

по темата: „Ubuntu загуби лидерството при Linux системите”

добавете коментар...

  1. Krasen

    Абе опитах се да му дам шанс на това unity Или каквото е там. Но тази дистрибуция е просто невъзможна за ползване. Най малкото да бяха сложили една настриойка на тоя панел да му се невиди. Не става така. Аз си карам на КДЕ i kubuntu от доста време и съм си доволен. Може и да не е толкова пъргаво като гнома, но може да се настрои далеч по добре като опции и удобства за работа. Общо взето КДЕ ще е с мен завинаги 🙂

  2. bubachko

    Гномта вихаги е била и ще си остане грозен шит. Не разбирам, защо KDE няма толкова привърженици и не е толкова масово разпространено… Аз лично съм му верен до край. В това отношение – Kubuntu е една прекрасна система за в къщи. Хем убунту, хем красиво без някакви излияния на инженерната мисъл…

  3. z

    Log in screen преди да си напишете паролата има смяна GNOME Classic и Ubuntu

  4. Anonymous

    До Unity:

    Щом Unity е идиотизъм кое трябваше да ползват? Gnome Shell? Който в началото беше истински идиотизъм, но щом се появи Unity започна да взаимства идеи та се пооправи, но все още за мен е по-неизползваем от Unity. Ако Gnome не се бяха направили на интересни и бяха приели част от предложенията на Canonical относно shell-а Unity нямаше да съществува.

  5. Unity

    Това Unity е голяма работа може да закопае окончателно Ubuntu. Още колко време им трябва, за да разберат какъв идиотизъм е това Unity? На Desktop PC, или лаптоп да се ползва интерфейс за мобилни и портативни устройства е пълно извращение.

  6. това не е вярно!

    Що за глупости. Графиката отчита единствено броят на кликвания и интерес към дистрибуциите през тяхната страница. Потребителите които теглят новите версии през официалната страница на Убунту не са включени в тази класация. Юнити GUI не е никакъв проблем защото отрицателните показатели са много преди да бъде въведен- виж графиката, пък и има XUBUNTU за новите версии. Пъл и мисля че Гноме3 е още по омазан от Юнити. Според мен причината е общият спад към настолните ОС включително и тези на MS за сметка на новите Андроид устройства.

  7. Ubuntu

    Конфронтацията с GNOME беше тъп ход. Мениджмънта на Canonical показа масивни дефицити и недалновидност, затова сериозните потребители логично започват да се оттеглят след инфантилните им залитания.

Коментар