ЕК ни предупреди за телеком правила

Европейската комисия изпрати писма до 16 държави-членки, вкл. и България, които все още не са въвели в националното си законодателство всички нови правила на ЕС в областта на далекосъобщенията. Срокът за това изтече преди шест месеца – на 25 май 2011 г., а частичното въвеждане на европейските норми в областта на далекосъобщенията ограничава правата на потребителите във въпросните 16 държави.


Европейската комисия изпрати предупредителни писма до 16 държави, вкл. България, за това, че не са въвели новите правила на ЕС в далекосъобщенията
 

Правилата дават на потребителите нови права по отношение на стационарните телефонни и мобилните услуги и достъпа до интернет – например правото да сменят своя телефонен оператор в рамките на един ден, като запазват номера си, възможността да получават подробна информация за начина, по който доставчиците на интернет услуги използват трафика на данни, и да разполагат с по-добра защита на личната неприкосновеност и личните данни онлайн.

Отправеното днес искане на Комисията е под формата на т. нар. „мотивирано становище“. Държавите-членки, които не са приложили напълно новите закони, рискуват да бъдат сезирани пред Съда на ЕС и да платят финансови глоби. Това са Белгия, България, Чешката република, Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Унгария, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Румъния и Словения.

За цялостно прилагане на новите правила държавите-членки трябва да транспонират във вътрешното си законодателство двете нови директиви на ЕС – Директивата за по-добро регулиране и Директивата за правата на гражданите, с които се изменят пет действащи директиви на ЕС. Въпреки протичащите законодателни процеси във всички държави-членки и факта, че повечето от тях са уведомили Комисията за някои предприети мерки, едва седем от тях (Дания, Естония, Ирландия, Малта, Финландия, Швеция и Обединеното кралство) са спазили крайния срок и са въвели новите правила преди 25 май 2011 г.

Във връзка с това през юли 2011 г. Комисията изпрати писма до 20 държави-членки с искане за информация относно изпълнението на техните задължения. Досега само Латвия, Литва, Люксембург и Словакия са уведомили Комисията, че са въвели напълно новите правила в националното си право.

Коментар