Автоматизираното тестване на софтуер вече e продукт

Съвременните софтуерни продукти са много сложни, с кратки крайни срокове и чести рилийзи. Качеството на софтуера е комплексно, в него трябва да се инвестират съвместни усилия и средства. Затова, за да бъде ефективна една софтуерна компания, тя трябва да прилага два подхода: гъвкавост и автоматизирано тестване, заяви Васил Поповски, Quality Engineering Director във VMware България, при откриване на конференцията ISTA 2011 в софийската зала Рейнбоу Плаза.

Автоматизираното тестване на софтуер вече трябва да се разглежда като продукт, смята Васил Поповски, като посочи и основните ползи: надеждност на продуктите, повторяемост на процесите, бързина и голяма възвръщаемост на инвестициите.

Благодарение именно на автоматизираното тестване ние разбираме къде се намираме. За това са нужди инвестиции, но те се изплащат”, допълни той.

Стоян Кънев и Николай Доковски от SAP Labs България представиха практиките Lean-Agile – модел, който може успешно да се прилага както в индустрията, така и в обществения, и в личния живот.

Във фокуса на Lean-Agile модела – който е известен от производствените практики на Toyota, а през последните пет години навлезе и в софтуерната индустрия – стои клиентът и неговите изисквания. Целта е да се постигне максимално удовлетворение на клиентите при оптимално съотношение качество/цена, поясни Кънев.

Важно е да се разбере още, че автоматизираното тестване не е отделен етап от работата по даден софтуерен продукт, а е неотделима част от всяка една итерация, т.е. извършва се на всеки етап от работата”, допълни Кънев.

Тестването е начин за отстраняване на загубите, а в ежедневната работа на софтуерните специалисти 99% от проблемите се пораждат именно от загуби – било поради „switching” или „zero defect”, които са със сериозни последствия. Затова е особено важно ранното дефиниране на проблемите, подчерта Доковски. Той се спря подробно на практиките от т.нар. Agile-тестови квадранти, прилагането на които води до подобряване на работата в екип, сътрудничеството с клиентите и по-ефективното и бързо разрешаване на проблемите.

Популяризиране на професията на специалистите по софтуерно тестване бе една от целите на първата за България национална конференция Innovations in Software Тest Automation (ISTA), която привлече над 220 софтуерни специалисти и лектори от водещи компании.

Събитието бе организирано с подкрепата на компаниите VMware България, SAP Labs България, Experian, Мусала Софт и Infragistics България и с партньорството на Българската Асоциация за Софтуерно Тестване (БАСТ). Амбицията на организаторите е ISTA да стане ежегодна конференция с международно участие.

Коментар