Компаниите резервират данни неефективно

При всяка десета компания, която ползва ленти за бекъп, служителите пазят носителите в домовети си

74% от европейските компании не са уверени, че могат да възстановят напълно системите и данните си след авария. Същевременно, повече от половината (54%) компании са губили данни или са имали прекъсване в работата на ИТ системите им в последната година, сочи проучването European Disaster Recovery Survey 2011 на EMC.

Компаниите трябва да съсредоточат усилия върху резервното копиране и възстановяване след авария, за да гарантират непрекъснатост на бизнес процесите както в случаи на природни бедствия, така и при срив в работата на ИТ, съветват авторите на доклада.

Най-сериозните проблеми не са свързани с форсмажорни ситуации, установява проучването. Три са типичните причини за прекъсване на работата на ИТ системите – повреда в оборудването (61%), прекъсване на електроснабдяването (42%) и срив в работата на софтуера (35%). Само в 7% от случаите причини за прекъсване са природни бедствия и само в 8% – злонамерени действия на персонала.

Независимо от причините за загуба на данни или прекъсване в работата на ИТ системите, 44% от компаниите не са преразгледали своите процедури за резервно съхраняване и възстановяване на данни. Същевременно, над 27% от компаниите са увеличили разходите за технологии за резервно копиране и възстановяване след претърпяния срив.

Изследването на EMC дава и количествена оценка на загубите от престой на ИТ системите. Основната щета е от намаляване на продуктивността на служителите (43%), следвана от пропуснати ползи (28%) и забавяне на разработката на нови продукти (27%).

Около 49% от компаниите в Европа трябва да имат планове за възстановяване на данни след авария в съответствие с условията на застраховане на бизнеса и изискванията на законодателството. Чрез прилагане на правилен подход към резервното копиране и възстановяване на данни след авария компаниите могат да спестят разходи за застраховане, твърди анализът.

Над една четвърт от анкетираните компании са получили предложение от своя застраховател да намалят вноските за застраховане в зависимост от приложената стратегия за резервно копиране и възстановяване на ИТ системите след авария.

Средно, компаниите харчат 10% от своите ИТ бюджети за резервно копиране и възстановяване на данни. 29% от компаниите считат, че тези разходи са недостатъчни, а 40% продължават да използват лентови носители, което им коства по 74 000 евро на година за транспортиране, съхраняване, проверка и замяна на касетите с ленти.

При около 10% от компаниите, ползващи ленти за резервно съхранение и възстановяване на данни след авария, служителите пазят лентите в домовете си. 80% от компаниите с ленти искат да се откажат от използването им, установява още проучването.

Коментари по темата: „Компаниите резервират данни неефективно”

добавете коментар...

  1. zpa

    Къде може да се намерят документи описващи нормативната уредба относно задължителното архивиране на данни в една фирма?

  2. dio

    На последък всичките ви статии звучат, като лобизъм за дадена свера (в случая за бакъп системи). Много не приятно е за четене. Или напишете един ред да се знае, че е платено или си оправете стила на писане.

  3. editor

    Това са данни от проучване, как според вас трябва да се представят? А че има нужда от бекъп, не подлежи на съмнение, не само на ниво компании, а и за домашния потребител. Не разбирам какво лошо има да се лобира за бекъп? Като се загубят данните наистина, както често се случва, какво правим – следващия път резервираме навреме, нали

Коментар