Облакът може да „убие” програмирането

Облачният модел на компютърна обработка може да предизвика неочакван ефект. Т.нар. клауд компютинг е способен да „убие” програмирането, твърди редакторът на silicon.com Стив Рейнджър.

От самото появяване на облака анализатори и експерти приписват на новия модел всевъзможни предимства – по-бързи разработки и внедрявания, по-безболезнен преход от капиталови към оперативни разходи в ИТ проектите и др.

Да, това са прекрасни новини за ИТ директорите, но дали облакът е толкова благоприятен и за техническите специалисти? Хората, които обслужват новите корпоративни приложения, разбират, че тяхната работа ще се изпълнява автоматично, ако бизнесът се премести изцяло в облака.

Какво ще се случи с техническите специалисти в компаниите след няколко години, когато облакът се развие напълно?

В този нов свят на интернет са налични всички елементи, необходими за разработка на приложения – достатъчно е да бъдат присъединени серия готови модули и API-та (приложни програмни интерфейси) за създаване на ново приложение. При подобен сценарий, въобще няма да е необходимо програмиране, или поне не в степента, която е в момента.

Според Дон Фъргюсън, CTO на компанията CA Technologies, ИТ специалистите няма да пишат програми, а ще се занимават само с търсене на модули от мрежата и конфигуриране. Без никакво програмиране – именно това е бъдещето на ИТ, твърди експертът.

Ако действително се стигне дотам, програмисти няма да са необходими, а в известен смисъл всички ще станат разработчици, способни да създават собствени приложения от готови кодове или програми на принципа Lego.

По подобен начин ще се промени и мрежата – от инструмент, достъпен само за четене, благодарение на уеб 2.0 технологиите, тя ще се трансформира в нещо друго, където всеки ще може да пише, редактира и внася своя принос в общото дело.

Според специалистите, ще престанем да бъдем просто пасивни потребители на приложения, като вместо това ще се превърнем в крайни потребители-“програмисти”. Възможно е нашите деца да не искат да бъдат програмисти, но те ще трябва да умеят да правят това.

Вече се наблюдават първите кълнове на този феномен. Дори и в момента настройката на приложения от типа SaaS (софтуер като услуга) често е се свежда до конфигуриране на наличните опции, а не до кодиране от нулата. Глобалната мрежа ще превърне по принуда всички ни в разработчици на приложения.

Имя и още едно последствие от облака. Ако всички станем програмисти, то идеята, че компаниите трябва да имат потребителски клиентски интерфейс за достъп до услугите им губи смисъл. Ако например, дадена авиокомпания въведе собствено персонализирано приложение с координирана информация за полети, места, преференции и пр., клиентите едва ли ще се вълнуват от това как изглежда сайта, а по-скоро ще ги интересува възможността да ползват потока от данни по собствен избор, без натрапчив интерфейс, който диктува начина на взаимодействие с услугата.

В момента все още не са налични всички елементи, които биха позволили на потребители-неспециалисти да създават свои собствени приложения от типа Lego. Но е напълно възможно, след няколко години това да стане нещо обичайно, твърди Стив Рейнджър.

Какво биха означавали тези промени за ИТ специалистите? Първата степен се наблюдава и сега – намалява броят на свободните места за програмисти от начално ниво, поради което младите кадри трудно ще израстват. Ако професията на програмиста отива в миналото, очевидно ще трябва да се преосмисли системата за кариерен ръст в ИТ отрасъла.

Авторите на анализа обаче пропускат да кажат, че макар и всички потребители да станат разработчици на приложения от готови модули и API-та, все пак някой трябва да напише тези градивни блокове код – а това са именно програмистите.

Коментари по темата: „Облакът може да „убие” програмирането”

добавете коментар...

  1. Svetlio

    Е аре сега ще се обиждаме,че потребителите сме тъпи:):):)
    В този ред на мисли,кой е тъп ,кой програмист кой се рее в облаците-Може ли един въпрос?Вчера се регистрирах в един облак – но мисля че беше doogle – 100 гига пространство.Но така ли се казваше или не съвсел- any idea?Благодаря ви предварително момичета и момчета,дами и господа и всички останали
    От един потребител – тъп не тъп това е без значение

  2. Вова

    Програмирането винаги си е било лего , като се почне от асемблер и се стигне до днес . Нищо ниво , винаги си е имало библиотеки , модули, набори с инструкции. По същата причина не всеки е бил програмист , не е успявал оптимално и без грешка да направи легото. Така ще е и в бъдеще. Ще се даде възможност и на някои оптимисти но едва ли ще заменят програмистите . Това освен професия е призвание.

  3. анонимно

    Твърде разочароваща статия, какво повече да кажа. На практика в статията пишат за една тенденция, която все повече се изчерпва – панелното строителство в програмирането… Хората как още не са се сетили с Lego да си строят жилищни згради!

  4. Ванги

    А бе пак пишат някаква нучна фантастика…

  5. Владо

    Аз още пишман програмист не съм станал, те тука затриха професията едва ли не. Айде бе 😉

  6. Програмист

    До Потърпевшия: какво си недоволен, след като не си успял да си конфигурираш тъпия уърдпрес или нещо от сорта и се е наложило да платиш на някой, който е в час с нещата да го направи вместо теб или да ти разработи нещо различно? Масата потребители не са в състояние да се справят с подобни задачи, и не виждам как в скоро време биха могли да се справят. Дори да се превърне в потребност – то те ще ползват някакви готови платформи от рода на blogger например. А коя що годе нормална фирма иска сайта и да е в blogger? Освен фирми, чиито сайтове в момента са в услуги от сорта на hit.bg – други не виждам кои ще са съгласни..

    Факт е, че потребителите никога не знаят какво точно искат и винаги искат промени в последствие, които с готови софтуери и апи-та не винаги могат да се получат!

  7. Потърпевш

    Преди 10 г имаше работа за хардуеристи, независимо за какъв хардуер. Постепенно хардуера стана толкова надежден и с такава степен на интеграция, че хардуерни специалисти почти не са необходими. Необходими са при производителите. Навън всеки с малко обучение може вече да се справи някак, което на бизнеса му върши чудесна работа. Познайте зашо.
    Сега е ваш ред програмисти. Ще има малка група програмисти при производителите. Армията от умници с претенции до небето че са най-умни, получаващи двоини и троини заплати в сравнение с останалите не са необходими на бизнеса. Скоро ще изчезнат и ще бъдете заменени от обучени за няколко дни специалисти. Програмистите са наред. Кеф ми е малко щото много сте се възгордели. Обаче лошо ви се пише. Бизнеса няма нужда от скъпи специалисти и ще намери начин да се отърве. Няма да е за година две но за 4-5 ще стане. При хардуера беше за 10 г. При автомобилите натам върви но ще трябват още 10-15 г. Само фирмени сервизи, производители и потребители.

  8. 6

    Това с торбалан ми хареса. Те всички са вече и администратори, че сега и програмисти ще станат.

  9. Rado

    Нека си говорят каквото искат, в бъдещето на Земята програмиста никога няма да може да се отпише. Дори и в момента се наблюдава подобно нещо с различни CMS-и като WordPress например … Някой си пич, сглобява системата и след 2 до 3 седмици ти се обаждат въртейки се на едно место, питайки как може да се поправи това-онова или как да се спре даден вирус … ако все пак някакви си пикльовци ми вземат работата – няма лошо и да се преместим в hack индустрията … чувам, че там парите са май по-добри 🙂

  10. Blah

    dio, те още с RAD-а обещаваха бързо писане, но виж до къде го докараха… 😉

  11. dio

    Това и да се случи няма да е в близките 10 години, а след толкова време не се знае изобщо на къде ще са тръгнали технолигиите. За това съм напълно спокоен.

    5ко идеята е, че ще са нужни доста по-малко програмисти.

  12. 5ko

    А кой ще създава и обновява готовите модули и API-та, торбалан ли?

  13. Кемир

    Споко. Потребителите са достатъчно тъпи, за да имаме работа.

Коментар