Смартфон приложение следи потребителите

Приложение за смартфони следи тайно потребителите, стана ясно от видеоклип, разпространен в YouTube. Скрита дълбоко в недрата на мобилната ОС, програмата Carrier IQ записва всички натиснати бутони, определя и съхранява географското местоположение на устройството, запитванията към Google и дори улавя паролите.

Carrier IQ игнорира уеб протоколите за кодиране на данни и не се съобразява с това дали потребителят е забранил определянето на GPS координати.

Шпионският софтуер е открит в новите версии на Android, Symbian и BlackBerry. Притежателите на смартфони с тези операционни системи не знаят за тайното приложение, трудно е да го открият и практически невъзможно да го изтрият.

Представители на Carrier IQ отричат обвиненията, че събират информация за потребителите в режим на реално време. Според компанията, приложението се използва като инструмент за диагностика, в частност за събиране на данни за качество на сигнала, причини за сривове, време за автономна работа и др. Събраната информация се изпращала на операторите.

Миналата седмица разработчикът Тревор Екхарт предизвика мини скандал, като обвини Carrier IQ в тайно проследяване на потребителите на смартфони. След изявлението на Carrier IQ конфликтът влезе във фаза на затихване.

Коментар