Lenovo изпреварва Apple при моноблок РС-тата

През следващата година Lenovo ще изпревари Apple като най-голям доставчик на пазара за моноблок компютри. През 2011 г. продажбите на iMac – най-изявения представител на моноблок компютрите, обединяващи в едно монитор и системен блок – са намалели спрямо миналата година и възлизат на 3,7 млн. броя, съобщи digitimes.com.

Моноблок компютрите съчетават монитор и системен блок в един корпус, като по този начин пестят място

Като недостатък на iMac се изтъква ограниченият избор на характеристики. За разлика от Apple, производители като HP и Lenovo предлагат модели с много по-широк избор на хардуерни конфигурации и цени.

Моноблок компютрите се търсят основно в потребителския сегмент на пазара от клиенти, които не са толкова чувствителни към цената. Решаваща роля при избора играе дизайнът, като едва три компании постигат добри показатели – Apple, Lenovo и HP.

Монблок РС-тата преминаха фаза на бурен растеж от 45-90% през 2009 и 2010 г., но настоящата година донесе забавяне на темпа до 31,1%. През 2012 г. се очаква темпото на продължи да пада до 20% ръст и обем на продажбите от 15,8 млн. броя.

Делът на моноблок компютрите от общия пазар на десктоп РС-та ще възлезе на 9,3% през 2011 г., което е по-малко от първоначалните прогнози. Очаква се през следващата година делът им да нарасне до 10,5%, но сегментът вече е стабилизиран и нивото на проникване на моноблок РС-тата ще расте незначително.

Коментар