Южна Корея носи хай-тек дарове във Ватикана

Папа Бенедикт XVI може би ще гледа телевизия на мобилния си телефон тази година, благодарение на разработена в Южна Корея технология за наземни цифрови мултимедийни емисии – DMB.

Производители на мобилни телефони Samsung Electronics и LG Electronics планират да изпратят на високопоставени служители на римокатолическата църква 100 мобилни устройства по президента на Корея Ро Мо-юн. Той ще бъде на официално посещение във Ватикана от 14 до 16 февруари, съобщава The Korea Times.

Новите устройства ще могат да се използват като телевизионни терминали по-късно тази година, когато италианската обществена телевизия РАИ започне наземни излъчвания на един телевизионен и осем аудио канала по технологията DMB.

Двете компании и министерството на информацията и комуникациите на Южна Корея се надяват техният жест да укрепи позициите им в Италия и други страни от Европа, където се борят с конкуренцията на Nokia.

Технологията за наземни цифрови телевизионни и радио предавания позволява на хората, които са на път, да се наслаждават на кристално ясна видео картина, висококачествен звук и достъп до данни. Услугите са достъпни на техните автомобилни терминали или мобилни устройства от рода на клетъчни телефони и джобни компютри.

В Южна Корея телевизионни услуги за мобилни потребители се предлагат от края на 2005 г. Милиони корейци могат да гледат безплатно телевизионни предавания, независимо къде се намират – у дома или на път.

В момента два формата се борят да се превърнат в масова платформа за мобилни телевизионни и радио предавания на европейския пазар – корейският DMB и DVB-H (стандарт за цифрови видео емисии), разработен от най-големия в света производител на мобилни телефони Nokia. Корейците очакват да вземат преднина, тъй като вече имат изградена инфраструктура за DMB, благодарение на добре развитите цифрови аудио услуги в европейските страни.

Коментар