Видео игрите били полезни за очите

Игрите ангажират човешката визуална система до пределните й възможности и мозъкът се адаптира към натоварването

Страховете на родителите, че децата им ще ослепеят от прекомерните занимания с видео игри, са напразни. Ново проучване твърди точно обратното – игрите са полезни за очите.

Според изследване на Университета Рочестър, хората, които играят по няколко часа на ден в продължение на месец, са подобрили зрението си с около 20%. Активното занимание с видео игри променя начина, по който мозъкът на човека обработва визуална информация, твърди професор от университета.

Игрите ангажират човешката визуална система до пределните й възможности и мозъкът се адаптира към натоварването. Това придобито умение се пренася и в другите активности и вероятно във всекидневия живот на човека, смятат учените.

За целите на проучването, екипът от Рочестър е подложил на изпитания студенти, които са пускали само няколко видео игри в последната година. Студентите са били разделени в две групи: първата е играла екшъни по един час на ден, а втората, наречена контролна, се е занимавала с не толкова сложни игри.

На участниците в експеримента е провеждан очен тест, подобен на този в клиниките. Оказало се, че екшън играчите имат по-добри резултати. Учените се надяват тяхното изследване да помогне в лечението на пациенти с визуални проблеми.

Коментар