CBN: Пазарът на хардуер се свива още

Пазарът на компютърен хардуер в България продължава да се свива. През третото тримесечие на годината доставките на са намалели в стойност, съобщи агенция CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co.

Тежки спадове регистрират доставките на компютърни системи, печатащи и видео устройства, твърди анализаторската компания. Конкретни цифри не бяха огласени.

Изненадите от експорта обаче продължават, достигайки петгодишен максимум за периода. Така обемът на хардуера за вътрешния пазар намалява допълнително, а графиката на пазара вече недвусмислено показва W-образната форма на очертаващата се картина.

До голяма степен резултатите в продажбите на едро и ритейл сегмента следват логиката на резултатите от импорта на хардуер. Известна изненада е голямата разлика в спада в продажбите на едро за тримесечието спрямо импорта, което отново е индикатор за ръст в складовите наличности.

Наблюдават се интересни тенденции както за тримесечието, така и за деветмесечието при средните цени в ключовите хардуерни пазари – мобилните компютри и мобилните телефони. В първата категория средната доставна цена продължава да пада, докато при мобилните телефони – да расте, при това с феноменални темпове за условия на криза и спад в доходите.

Коментар