Унгарска фирма вдигна статуя на Стив Джобс

Стив Джобс бе увековечен в Будапеща от компанията Graphisoft, на която той е помогнал през 80-те години на миналия век (снимка: REUTERS/Laszlo Balogh)

Унгарската компания Graphisoft издигна в Будапеща бронзова статуя на Стив Джобс. Творението на скулптора Ерно Тот е първо по рода си в света, предаде Ройтерс.

Статуята е висока около два метра и представя Стив Джобс облечен в типичните за него поло, дънки и маратонки, с кръгли очила и iPhone в ръката.

Graphisoft е разработчик на софтуер за архитекти. С паметника на Стив Джобс компанията иска да подчертае своята признателност към покойния лидер на Apple за това, че през 80-те години на миналия век й е помогнал с пари и компютри.

Той беше една от най-великите личности на нашата епоха”, коментира Габор Бояр, CEO на Graphisoft. Според него, Стив Джобс стои в основата на технологична революция, която е сравнима с въвеждането на писмеността. „В известен смисъл Apple стана религия”, допълва Бояр.

Същевременно, Стив Джобс бе удостоен с почетната награда Грами за значителен принос в развитието на музикалната индустрия. Според съвета на Грами, съоснователят на Apple е създал продукти и технологии, които променят възприемането на музиката, телевизията, филмите и книгите.

Коментар