Социалните мрежи дават измамна сигурност

Социалните мрежи стават основен инструмент за кражба на персонални данни, твърди нов доклад на антивирусната лаборатория PandaLabs. През 2012 година проблемът с нарушената конфиденциалност и кражбата на лични данни ще се разраства. Особена опасност представляват кибершпионажът и атаките в социални мрежи.


Общуването с близките в социалната мрежа създава фалшиво усещане за сигурност
 

Живеем в свят, където цялата информация се съхранява в цифров вид, така че съвременните шпиони дори не е необходимо да проникват в сградите, за да откраднат данни", коментира Луи Коронс, технически директор на PandaLabs.

Без да напускат домовете си, киберпрестъпниците могат да получат достъп до най-големите тайни на компаниите и организациите, допълва специалистът.

Киберпрестъпниците ще продължат да ползват социални мрежи за кражба на персонални данни от домашни потребители. Технологиите за социален инженеринг, разчитащи на слабости в потребителското поведение, се наложиха като основен метод за хакерски атаки.

"Социалните мрежи формират пространство, в което потребителите се чувстват сигурни, общувайки с приятелите и семейството. Проблемът е в това, че злонамерени лица създават червеи, които използват за своето разпространение именно това лъжливо чувство за сигурност", пояснява Коронс.

Потребителите лесно биват мамени с помощта на съобщения от рода "Виж, снимали са те на видео". Понякога любопитството може да бъде най-големият ни враг, допълва техническият директор на PandaLabs.

През 2012 година ще продължат атаките срещу Android, но те няма да имат масов характер. Новите начини за мобилни плащания, например безконтактната технология NFC, ще станат следваща цел на зловредните програми от тип троянци.

Ще нараства броят на вирусите за Mac, макар и по-бавно отколкото за РС. Потребителите на епълската платформа осъзнават, че техните системи не са застраховани от атаки и все по-често използват антивирусни програми, твърди PandaLabs.

Цел на хакерите ще станат и таблет компютрите, много от които ползват същите операционни системи, както смартфоните. Хората ползват таблетите за най-различни цели и с голяма вероятност съхраняват на тях по-важни данни, отколкото на смартфоните, а това привлича интереса на киберпрестъпниците.

Коментар