Безпилотен Боинг шпионира китайски спътник

САЩ шпионирали китайски спътник със специално създаден за целта безпилотен космически кораб на Боинг. X-37B, известен още като Orbital Test Vehicle, беше изведен в орбита с официалната версия, че това е тестова платформа за демонстрация на възможностите на безпилотните апарати.

По-късно се появиха информации, че X-37B е разработван като прототип на роботизирана платформа за продължително базиране за американските военновъздушни сили.

Наскоро обаче журналисти от Spaceflight разкриха,че истинската цел на безпилотния апарат е да следи китайския спътник Tiangong 1, пуснат през септември 2011 г. Това е лабораторен модул, който тества възможности за скачване в космическото пространство.

Tiangong 1 е част от мащабен проект, чиято цел е извеждане в орбита до 2020 г. на голяма модулна станция. Спътникът ще бъде деактивиран през 2013 г., като на негово място Китай ще изведе в орбита Tiangong-2, а по-късно и Tiangong-3.

Твърди се, че редица астрономи-любители са забелязали странно съвпадение на траекторията на X-37B и китайския спътник. Запитването към Пентагона обаче е останало без отговор, съобщава BBC.

по темата: „Безпилотен Боинг шпионира китайски спътник”

добавете коментар...

  1. анонимно

    И в крайна сметка какво е приложението на въпросния китайски спътник???

Коментар