Компютърът „проходил” с тъкачна машина през 19 век

Тъкачен стан от 1801 година претендира за славата на първата програмируема машина. Търсейки начин да опрости досадния и труден процес на тъкане, французинът Жозеф-Мари Жакард залага на автоматизацията. Създадената от него машина се счита за едно от първите компютърно управлявани устройства.


Тъкачният стан на Жакард се счита за първата програмируема машина

Тъкачният стан на Жакард бил програмиран така, че да произвежда различни модели платове, пише британският автор Ник Хет в новата си е-книга „От сметалото до iPhone: 50 пробива, които запалиха искрата на дигиталната революция” (в оригинал – "From the abacus to the iPhone: The 50 breakthroughs that sparked the digital revolution”).

Станът на Жакард се управлявал с помощта на перфорирани карти, които се подавали нанизани в лента към механично четящо устройство с дървени бутала. В зависимост от това дали буталата преминавали през дупките в картите или не, станът изпълнявал различни задачи.

Около 4000 карти били необходими за всеки един дизайн. Портретът на самия изобретател обаче бил изтъкан с „програма” от 24 хиляди карти.

По-късно през 19-ти век английският изобретател и пионер в изчислителните технологии Чарлз Бабидж използва перфокарти, за да програмира своя Аналитичен Двигател.

Ранните компютри на 20 век също използват перфокарти и ленти за въвеждане на програми и данни. Днес, тъкачният стан на Жакард е контролиран изцяло от програмируеми компютри.

Една от определящите характеристики на компютъра е неговата гъвкавост, или фактът, че може да се справя еднакво добре с игри като Angry Birds или с доставката на електронна поща. Тази гъвкавост идва от програмируемостта, т.е. компютърът е способен да изпълнява различни задачи, в зависимост от указанията, посочва Ник Хет. Неговата е-книга за 50-те пробива в компютърните технологии е достъпна за сваляне за четци Kindle.

Коментар