Samsung може да купи Olympus

Корейският ИТ гигант Samsung разглежда възможността да купи компанията Olympus, бизнесът на която пострада от шумен скандал за счетоводни манипулации.

 
ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Fujifilm може да погълне Olympus
Olympus дала над $5 млрд. на престъпни синдикати
Olympus може да продаде част от активите си
Затвор грози бивши шефове на Olympus

Според Ройтерс, Samsung е заинтересована да инвестира в медицинското подразделение на Olympus, което изпитва сериозни затруднения в момента.

Неотдавна стана известно, че висши мениджъри на компанията са укрили около 1,7 млрд. долара загуби чрез недобросъвестно водене на счетоводните отчети. Това бе един от най-големите корпоративни скандали в Япония.

Olympus загуби 40% от своята пазарна капитализация, няколко нейни шефове бяха извадени от борда на директорите, а ФБР и японските регулаторни органи започнаха разследване.

Olympus е известна на широката публика като производител на фотоапарати. В последните години компанията трудно удържа позиции на пазара, поради бързото навлизане на смартфони, снабдени с фотокамери за нуждите на средностатистическия потребител.

Компанията обаче все още е много влиятелна в областта на медицинските ендоскопи. Именно от този неин бизнес се интересува Samsung, на която ще се наложи да се конкурира със Sony, Panasonic, Fujifilm и японския производител на медицинско оборудване Terumo, които също имат интерес от сделка с Olympus.

Samsung вече декларира намерение за диверсификация в нови технологични области с възможности за растеж, като здравеопазването е сред приоритетите на компанията.

Коментар