Всеки седми българин има смартфон

Оказва се, че повече от 1 милион българи са потребители на смартфон или близо 12 на сто от всички клиенти на мобилни услуги у нас.

Собствениците на смартфони са 1,04 милиона в края на миналата година, съобщиха от агенцията за анализи „Мобайл Ревю”, позовавайки се на информация от мобилните оператори в България. Според тях, ежедневно използваните в страната персонални (лични и служебни) мобилни телефони и други GSM/3G устройства е близо 8,5 милиона, а 10% от българите нямат мобилни телефони.


Symbian е най-популярната платформа за смартфони у нас, но Android набира бързо популярност (източник: Мобайл Ревю)

В началото на 2011 г. потребителите със смартфони са били около 700 хиляди. В рамките на изминалата година броят им се е увеличил с 42 на сто.

При мобилните операционни системи с най-бързи темпове се развива Android, с ръст от 3,5 до 4,5 пъти при мобилните оператори. Следва iOS  – средно 2,5 пъти повече са телефоните на Apple в края на миналата спрямо 2010 година и доближават 9%.

С доста по-ниски темпове се увеличава делът на Blackberry  – близо 5%. Появилата се през 2010 г. софтуерна платформа на Samsung – Bada, заема около 1% дял.

Все още близо 2/3 от смартфоните са с операционна система Symbian, като   относителният им дял от всички смартфони е спаднал с около 14%. Windows Phone/Mobile е с дял над 4%, но без забележителен напредък за същия период. Linux, Maemo и Palm/WebOS имат към 0,5% от всички смартфони.

Данните не включват таблетите с операционни системи Android, iOS и Windows.

по темата: „Всеки седми българин има смартфон”

добавете коментар...

  1. Triko

    И на мен офертите на Мобилтел са ми най-приемливи.

  2. Бичмо

    И при другите има разнообразие, но аз си свикнах да си купувам от М-тел.

  3. Виктор

    Наистина при М-тел е най-голямото разнообразие.

  4. Цоко

    Бе не са чак най-яките, ама наистина си заслужават. Имат голям брой асортименти.

  5. Галилео

    При тези яки оферти на М-тел просто няма как да не се сдържиш и да си купиш смартфон.

  6. Nevermind

    Oт 8 милиона 10% бебета и глухи баби много ясно, че няма да имат телефон.

Коментар