Отборът ни по роботика на световен финал

Българският отбор по роботика се класира за световния финал на международното състезание по роботика за деца от 10 до 16 години FIRST LEGO League. Младежите от KASAPIN40 заеха четвърто място в европейската надпревара, която се проведе по-рано този месец в Котбус, Германия.

Отборът ни по роботика KASAPIN40 изненада с майсторство публика и жури на европейското състезание в Котбус, Германия

Александър Кръстев, Васил Василев, Марин Шаламанов, Мартина Станчева и Христо Желев, ученици в Националната природо-математическа гимназия, премериха сили с 24 отбора от осем държави. Българчетата успяха да влязат в челната шестица във всички категории на състезанието – научно изследователски проект, отборна игра, техническо интервю и игра с роботите. Това им осигури четвърто място във финалното класиране.

Младежите от KASAPIN40 за първи път участват в първенство от подобен ранг, но изненадаха с майсторството си публика, организатори и жури. За първа година бяха поканени и българи за участие в журито на състезанието – Кирил Митов и Екатерина Аначкова от Училище по роботика „Robopartans” оценяваха отборите в категориите техническо интервю и представяне на проект.

Пред младите български таланти сега стои ново предизвикателство – световните финали на състезанието, които ще се проведат през юни месец в Манхайм, Германия. Тогава те ще се срещнат със 70 отбора от над 40 страни.

Тази година за първи път се проведе регионален кръг на състезанието в София, организиран от „ИКТ Училище“ и Училище по роботика „Robopartans”. „Надяваме се да превърнем състезанието в традиция в България, най-малкото защото имаме таланти, които се нуждаят от изява. Очакваме, че тази година все повече фирми от ИТ сектора ще ни подкрепят“, заяви Кирил Митов, управител и основател на училището по роботика.

Еуфорията е голяма и е неописуемо чувството да си ментор на такъв прекрасен и сплотен отбор”, коментираха Петър Петров и Цветко Трендафилов, служители на SAP Labs България, основен спонсор на състезанието у нас.

FIRST LEGO League се провежда ежегодно, като задачите на състезанието са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми. Темата на състезанието тази година беше „Безопасност на храните” (Food Factor). През 2012 година темата ще бъде „В помощ на възрастните хора” (Senior Solutions).

Коментари по темата: „Отборът ни по роботика на световен финал”

добавете коментар...

  1. Ванги

    Браво. Поздрав и успех.

Коментар