Дигиталният музикален бизнес расте

Приходите от музика от дигитални канали бележат ръст с 8% в световен мащаб, достигайки $5,2 милиарда през 2011 година, сочи нов доклад на IFPI.

Дигиталният музикален бизнес отбеляза безпрецедентно развитие, което е подпомогнато и от няколко ключови стъпки, които редица страни предприеха за ограничаване на интернет пиратството, се казва в документа.

С бързото разпространение в нови страни на iTunes, Spotify и Deezer, големите международни онлайн музикални услуги в момента присъстват в 58 страни. За  сравнение, в началото на 2011г. достъп до такива услуги имаше само в 23 страни.

През 2011 г. се увеличават и абонаментните услуги, а развитието на „cloud” технологията спомага за промяна на начина, по който потребителите управляват и съхраняват музиката си.

Силно изразено е и потребителското търсене на сваляния на сингли (нарастване с 11% ) и дигитални албуми (нарастване с 24%), както и бързото увеличение на абонаментните услуги.

Според приблизителните данни на IFPI, броят на потребителите, които заплащат абонамент за използване на дигитални музикални услуги, надхвърля 65% през 2011 г. и достига 13,4 милиона души в световен мащаб.

Дигиталните канали превземат физическите формати на територията на най-големия световен музикален пазар – САЩ, като по този начин се превръщат в основен източник на приходи за звукозаписните компании. В глобален аспект 32% от приходите на музикалната индустрия са вече от дигиталните услуги и далеч надхвърлят тези на филмовата и издателската индустрия.

В коментар на доклада Франсис Мур, изпълнителен директор на IFPI, заяви, че правителствата трябва да предприемат координирани законодателни мерки, както и да се борят ефективно с пиратството по всички възможни начини. „Освен това се нуждаем от подкрепата на онлайн посредниците като интернет търсачките и рекламодателите за стимулиране легалния бизнес на дигитална музика”, допълни Мур.

Въпреки положителния импулс, легалната среда остава голям проблем, отбелязва IFPI. Според проучванията на IFPI/Nielsen, един на всеки четирима интернет потребители (28%) в глобален аспект редовно има достъп до нелицензирани услуги. Препоръките за противодействие на пиратството на IFPI включват използване на цялостна комбинация от системи за постепенна отговорност, блокиране на уеб страници и други мерки, с помощта на които може да се ограничи пиратството.

С въвеждане на закона за постепенна отговорност (Hadopi) във Франция нивото на peer-to-peer пиратството е намаляло с 26%. Анализ на „Danaher et al” разкрива, че продажбите на iTunes сингли във Франция са с 23% повече, отколкото ако такъв закон не съществуваше.

През 2011 г. в САЩ се сключва важна сделка за сътрудничество с интернет доставчици на услуги, в резултат на която през 2012 г. ще бъде въведена система за постепенна отговорност. По този начин ще започне действието на т.н. „алармираща система за нарушения на авторското право”. Това развитие следва затварянето на нелегалната услуга LimeWire през 2010 г., довело до чувствително понижение в нивата на p2p пиратството в САЩ.

В Европа, в резултат на поредица съдебни решения, се ограничи активността на големи сайтове като The Pirate Bay. В Белгия и Италия посещенията на нелегални сайтове са спаднали с около 70-80%. През изминалата година в Испания влезе в сила нов закон, който позволява блокиране на нелегални сайтове.

Коментари по темата: „Дигиталният музикален бизнес расте”

добавете коментар...

  1. Cthulhu

    IFPI can suck it.

Коментар