Стартира петиция за „етичен” iPhone

Неправителствена организация стартира подписка за пускане на първия „етичен” iPhone. Инициаторите от SumOfUs атакуват трудните условия, при които работят азиатските асемблатори на продукти с марката Apple.

Движението SumOfUs иска от компанията да съдейства за подобряване на условията на труд на работниците в заводите на Foxconn, предаде CNET. Само за едно денонощие петицията са подписали над 35 хиляди потребители.


Китайски работници в завод за сглобяване на продукти на Apple (снимка: SumOfUs)

Според инициаторите, Apple може да повлияе на ръководството на Foxconn, като го застави да спазва трудовото законодателство.

Миналата седмица Ню Йорк Таймс обвини Apple в безразличие към китайските работници. Шефът на компанията Тим Кук пък окачестви публикацията като обидна.

Ако Тим Кук наистина е обиден, защо не направи нещо за решаване на проблема? В качеството си на оперативен директор той създаде сега действащата верига за доставки на продуктите на Apple и трябва да поеме отговорността за нея, вместо да обвинява вестника, коментират от SumOfUs.

Продуктите на Apple са считани за едни от най-престижните и скъпи на ИТ пазара. Същевременно, хората, които ги произвеждат в Китай, работят при много тежки условия – до 12 часа дневно – и при ниско заплащане – средно 250 долара на месец в заводите на Foxconn. Тайванският производител, който наскоро построи завод и в Бразилия, нашумя с поредицата самоубийства на свои работници.

Коментар