Тестват таксиджии за алкохол с 3G телефони

Японски транспортни фирми използват технология за мобилни телефони от трето поколение, за да не допуснат пияни таксиметрови шофьори да застъпват на смяна. Системата, разработена от местната компания NTT DoCoMo, използва анализатор на съдържанието на алкохол в дъха, който изпраща данните в обслужващ център. За разлика, други подобни устройства директно блокират системата за запалване на автомобила.

Водачите, които застъпват на смяна, се свързват от мобилните си телефони по видео канал с обслужващия център, преди да направят теста, обяснява theregister.com. Софтуерен пакет, който е част от системата, потвърждава самоличността на шофьора. Общите разходи за използване на технологията възлизат на близо 2000 долара на място.

От септември 2006 г. досега само в Япония NTT DoCoMo е продала 50 такива системи на таксиметрови и автобусни компании. Според компанията, интересът на транспортните фирми към използване на технологията идва от възможността да демонстрират, че прилагат процедури за борба срещу шофирането след употреба на алкохол. Това би им помогнало да избегнат отговорност при инциденти с жертви.

Миналата година в Япония имаше няколко случая на деца, загинали при автомобилни катастрофи, предизвикани от пияни шофьори. Сега шофьорите, които покажат съдържание на алкохол над допустимите граници, не се допускат до работа в същия ден, без обаче да ги уволняват за това провинение. Разрешената концентрация на алкохол в дъха по закон в Япония е до 1.1 милиграма/литър.

Коментар