Очаква се задръстване на ERP пазара у нас

Съвсем скоро българските фирми ще бъдат изправени пред редица проблеми, свързани с осъществяване на ERP проектите им. Реален е рискът голяма част от одобрените компании да не успеят да спазят необходимите срокове и условия и да загубят спечеленото финансиране, предупредиха представители на ERP сектора в България.


Водещи играчи на ERP пазара в България предложиха помощ на държавата за преодоляване на недостига от административен капацитет за усвояване на европейското финансиране на проекти 

В рамките на 8 месеца над 300 фирми ще изявят желание да внедрят ERP системи с европейско финансиране при нормален капацитет на пазара от 60 проекта на година. Това неминуемо ще доведе до сериозен натиск върху фирмите, които предлагат ERP системи, тъй като не могат да разчитат на подготвени кадри от университетите и съответно не могат да наемат повече персонал.

Водещи ERP компании в България предлагат експертна помощ на държавата за успешно изпълнение на европейски програми за подкрепа на конкурентоспособността, стана ясно на пресконференция с участието на LLP Dynamics България, ERP Concept, Балкан Сървисис, Тим Вижън България и Atos.

Компаниите излизат с конкретни предложения, които ще внесат в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, във връзка с очакваното финансиране за внедряване на ERP системи по програмата „Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията“ на ОП „Конкурентоспособност“.

Основните предизвикателства пред компаниите, които искат да внедрят информационни системи за управление на бизнеса (ERP), използвайки механизмите за европейско финансиране, в момента са кратките срокове за внедряване на ERP, изисквани от Програмата, липсата на достатъчно капацитет за оценка на проектите от страна на държавната администрация, както и значителният обем на работа, свързан с големия брой на одобрените проекти“, обобщи ситуацията Божидар Крапчев, управляващ партньор в LLP Dynamics България.

Според него, до края на март 2012 г. се очаква да бъдат одобрени около 300 компании за безвъзмездно финансиране.

Огромният интерес към програмата за съжаление ще създаде сериозни трудности, както пред фирмите, които кандидатстват за финансиране, така и сред фирмите, които внедряват ERP системи. Към момента са подадени 1300 проекта по Програмата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Според Герчо Каракашев, управител на ERP Concept, сериозният интерес говори и за това, че тази потребност е била пренебрегвана през изминалите години. Струпването на близо 1300 проекта е предизвикателство не само пред административния капацитет, който следва да обработи тези проекти и в последствие да контролира съответните търгове, но и пред всички интегратори в страната.

Пред всяка от фирмите-внедрители се изправя предизвикателството с наличния капацитет, изграден на базата на търсенето и предлагането през изминалите години, да внедри системата с необходимото качество и отговорност за значително по-кратки срокове (очаквани от 3 до 4 месеца, при обичайни от 6 до 12 месеца) в голям брой компании”, допълни Каракашев.

Предложения на ERP доставчиците към държавата

1. Предвиждане в индикативната програма на постоянно отворена процедура за въвеждане на системи за управление в предприятията, без това да е свързано с въвеждане на международни стандарти.

2. Фирмите-внедрители са готови да подкрепят администрацията с експертни оценки за техническата състоятелност на проектите.

3. Съкращаване на сроковете за подписване на договор, организиране на търгове и признаване на направените разходи преди подписване на договора с агенцията.

4. Бенефициентите да имат възможност да внедрят система, която като цена не надхвърля определен процент от оборота на компанията-внедрител. Добрите практики сочат, че цената на бизнес софтуера, предлагана от една организация, не бива да надвишава 1-1,5% от годишния й оборот.

5. Внедрителите на ERP по Програмата да имат достатъчно опит за внедряване на системи от съответния (ценови) клас. Тук добрите практики (приети включително в практиките по Закона за обществените поръчки) е да се изисква оборотът от подобна дейност на компанията-внедрител да надхвърля поне от 2,5 до 3 пъти стойността на проекта за всяка една от трите предходни финансови години.

Общото мнение на компаниите от бранша е, че ако клиентите се подготвят предварително за бъдещото внедряване, това ще повиши значително вероятността за успех на проекта в рамките на условията по Програмата и получаването на решение, което отговаря на техните изисквания и нужди.

Според Павлета Тодорова, ERP Unit Manager на Atos, факторите за успех при внедряване на ERP са няколко: силна ангажираност на ръководството на фирмата, която внедрява ERP; правилно управление на очакванията; осигуряване на професионален екип от страна на клиента, който активно да участва в проекта; управление на обхвата на проекта; възприемане на добрите практики, заложени в софтуера; готовност за реинженеринг и управление на съпротивата срещу промяна.

по темата: „Очаква се задръстване на ERP пазара у нас”

добавете коментар...

  1. lon

    Финансирането по ISO ми е известно, Георги, ERP внедряванията бяха една много малка част и повечето фирми не можеха да използват тази програма поради редица причини.
    Колкото до баницата – тя вече е разпределена и това може да се види от всяко проучване на ERP пазара в световен или български мащаб. А бай Пешо и бай Гошо, които са решили да лапнат и те парче, да внимават, за да не се задавят, защото напоследък тези случки доста зачестяха 🙂

  2. Георги

    @lon
    Абе Ion, то е ясно че си един от тези велики ERP консултанти на снимката (само дето явно си по-ниско в хранителната им верига и не знаеш, че ERP системи се финансират вече доста години по програма конкурентносбособност за ISO), изказването ти е само потвърждение на това, че всичко което ви интересува е парче от баницата. ОК, няма лошо, в крайна сметка живеем в капитализъм, но поне не организирайте такива глуповати сбирки, на които да се правите на загрижени за бг бизнеса. Алчността ви е недостижима от българските фирми! На такива сбирки изглеждате прозрачни и смешни. Като са ви паднали приходите напоследък поне си запазете дсотойнството.

  3. lon

    @Ivan
    Такава програма се пуска за първи път, не е имало предни години финансиране на ERP проекти.

    @Aman
    Много ми е интересно пък как българските софтуерни разработчици си мислят, че като са написали някаква счетоводно-складова система, могат да се сравняват с ERP системи, които се разработват от над 20 години и в които са вложени милиарди… Извинявам се, но едното камионче няма нищо общо с другото. Всяка фирмичка иска да лапне голямото парче от баницата, но не на всеки се отдава 🙂

  4. Ivan

    Доста навреме 🙂 Въпросната европейска програма се отвори за последен път миналата година. Предишните 3-4 пъти в които програмата беше отворена никои дори не беше разбрал, нямаше нито медийна подкрепа, нито нищо. Половината от тези предложения вече нямат полза, поради това че нов конкурс няма да има…

  5. GL-a

    Мда, сетила се мара да се почеше. То е ясно, че сега ще се лобира за да може да се гепат повече кинти, да се трупат точки, да се прави задруга… няма лошо и новите трябва някой да ги види … само се моли да не им попадаш в ръчичките, щото после и евро парите и евро линейките няма да могат да те реанимират. Щото за хората от бранша е ясно кой седи зад имената на горе 🙂 Нищо, че някой си сменят кожите и имената, подходът все същия.

  6. Plamen

    Взели представителите на 100% чуждестранен бизнес и чуждестранни интереси да ронят крокодилски сълзи как искат да предпазят българският бизнес да не бъде измамен. От изказванията им изглежда все едно българският бизнес е едно невръстно дете имащо нужда от попечителство, за което тея петимата непременно трябва да се погрижат …

  7. Aman

    Интересно как четири фирми се самоопределят като ERP сектора на България. И задават условия за останалите участници и клиенти!!! Колко от тях са разработили дори една проста програма за фактуриране, та са седнали да казват кой може и кой не може да внедрява ERP. Колко от техните внедрявания са успешни? Всички те представят чужд софтуер, а техните 5 точки автоматично изхвърлят българските софтуерни разработчици от състезанието. Иначе лакомията им е българска – ако може да хванат всички внедрявания, щото само те това го могат!
    В случая става въпрос за моята фирма и аз искам да си определя кой да ми внедрява ERP-то, а не разни самозвани специалисти да ми го спускат отгоре!

  8. Внедрител на ERP

    Кои фирми са спали? Тия 5те ли ? Щото има си процедура от 1 година, след месец ще излязат резултатите – сега ли се сетиха с какво трябва да се подобри процедурата и всичките им предложения са като за нелоялна конкуренция – отде накъде фирма с оборот 1 000 000 ще може да си поръчва ЕРП за 10 000 ??? … И защо да не е свързано с международно приети стандарти ? И какви са тия хора дето се прозинасят от името на бранша загрижени и за клиентите и за внедрителите, че нямало кадри ? – Ами нали всеки вндерител , който е кандидаствал по процедура си е направил сметката. За какво по-точно са загрижени ?

  9. lia

    Ами доста спаха тези фирми. Много по-рано трябваше да реагират. Част от предложените мерки (4 напр) могат да се интерпретират като насочени към защита на интересите на клиентите, но и като поставане на барриери пред конкуренти.

  10. dio

    Да вземат и да обучават кадрите си. Вижте Телерик какво правят … безплатно обучение за стотици младежи. Да спрат и тези фирми да мрънкат, че няма кадри и да произведат такива или да натиснат университетите да си вършат по съвестно работата, защото в момента нищо не се прави в тази посока.

Коментар