Google оглави “зелената” ИТ класация

Google е най-зелената ИТ компания в новия рейтинг на Грийнпийс. Класацията, съдържаща 21 технологични компании, се основава на усилията им да използват възобновяеми енергийни източници, да намаляват негативното си въздействие върху околната среда и да насърчават подобна промяна в цялата индустрия.

 

Всяка компания е класирана по няколко показателя като отношение към климатичните решения, консумиране на енергия, политическа защита и т.н., съобщи GreenTech.bg.

Google е на първо място тази година въз основа на сериозните й усилия да използва възобновяема енергия за захранване на сървърите си, а също и заради политическото застъпничество в рамките на ИТ индустрията.

Google, Cisco и Dell използват около 20 процента възобновяема енергия, което ги поставя начело на общото класиране и ги прави лидери в категорията „енергийно влияние“.

Softbank, японска компания, която е нова за класацията на Грийнпийс, получи най-висок резултат за политическо застъпничество, заради лидерството си в борбата за повече възобновяема енергия след ядрената катастрофа във Фукушима. Fujitsu, Ericsson и Cisco водят класацията при климатичните решения, заради подробното си отчитане на това как техните технологии помагат за намаляване на въглеродните емисии.

Е, Грийнпийс няма да е Грийнпийс, ако не размаха пръст на някого, коментира GreenTech.bg. Организацията изразява тревога относно това, че повечето ИТ компании не са достатъчно ангажирани с каузата за „изчистване“ на собствената си дейност, а още по-малко с насърчаване на екологичното поведение в сектора като цяло. Поради това прави силно впечатление, че от класацията липсват някои големи имена като Apple и Facebook.

Грийнпийс не е включила Apple, тъй като команията от Купертино „не демонстрира лидерство и не е избрала да следва пазарна политика, водеща до енергийно ефективни ИТ решения, каквито предлагат много от нейните конкуренти, въпреки рекордните си печалби и големите парични резерви“.

Facebook не е включена по подобни причини, но еко организацията казва, че социалната мрежа ще бъде добавена следващата година поради неотдавнашното изявление ан ръководството, че работи върху конкретни цели за използване на възобновяеми енергийни източници.

по темата: „Google оглави “зелената” ИТ класация”

добавете коментар...

  1. Лозан

    По повод анонимно – фотоволтаиците заемат големи площи в т.нар. запустели райони където…. познахте – намерили са подслон голям брой птички, дребни гризачи (част от тях са храна за редките птици..). Та доколко са зелени… въпросителните са много!

  2. анонимно

    Понякога възобновяемите енергийни източници нанасят по-големи вреди от другите видове. Примерно вентилаторите избиват птици и вероятно вредят много повече на природната среда (защото се насаждат директно в нея, а не са в островни обособени зони). При фотоволтаиците вреда за околната среда е пренебрежимо малка, но пък тяхното производство води до мръсни антиекологични технологии (и често цената им е по-голяма от вложената при производството им енергия).

Коментар