Стартира проект за послания до извънземни

Група ентусиасти стартираха интернет проект, който ще позволи на всички желаещи да изпратят свое послание към извънземни същества в космоса. Първи възможни цели са планетата HD 85512b, разположена в съзвездието Парус на 35 светлинни години от Земята, и Kepler-22b, която е отдалечена на 600 светлинни години от нас.

За предаване на сигнала ще се използва радиотелескоп РТ-70, разположен в Евпатория (морски курорт в Крим). В проекта може да участва всеки желаещ, като предостави своето съобщение във вид на текст, видео или аудио, съобщиха руски медии.

Александър Зайцев, главен научен сътрудник на Института по радиотехника и електроника РАН и съосновател на проекта, се надява Message2012 да повтори в по-широк мащаб това, което направиха учените през 1997 и 2003 година, когато в космоса бяха изпратени послания с ниски скорости на предаване, а след това втори блок със съобщения от обикновени граждани.

Бавните съобщения имат по-голям шанс да достигнат своя адресат, в сравнение с посланията на висока скорост, които могат да се възприемат като шум от извънземните. Всички заявени съобщения ще бъдат отправени в пакет към космоса през декември 2012 г.

Коментар