Контролът върху ума – бъдещето на войната

Войните на бъдещето може би ще се решават чрез манипулиране на съзнанието на хората, заключава нов доклад, публикуван тази седмица от Кралското дружество на Великобритания. Документът предупреждава, че потенциалните военни приложения на постиженията на неврологията трябва да бъдат регулирани по-стриктно.

 

"Новите образни технологии ще направят възможно да бъдат идентифицирани нови цели в съзнанието. Докато някои от тях ще бъдат от решаващо значение за медицината, други могат да бъдат използвани с цел причиняване на временна недееспособност на хора", казва Род Флауър от Лондонския университет "Кралица Мери", цитиран от New Scientist.

Докладът описва как подобни технологии позволяват на организации като Американската агенция за изследователски проекти за отбраната (DARPA) дa изпробват начини за подобряване на активната умствена дейност и възможностите на войниците. Технологията може също така да позволи на войниците да управляват оръжия дистанционно чрез интерфейси "ум-машина".

Други изследвания в областта могат да се използват за проектиране на газове и електроника, които временно обезоръжават вражеските сили. Това потенциално нарушава човешките права заради намесата в мисловните процеси и отваря множество възможности за безнаказано избиване на хора.

Панелът от учени подчертава как руските сили за сигурност действаха по време на заложническата криза в московския театър през 2002 г., когато военните приложиха фентанил – анестетичен газ. Заедно с извършителите на атентата загинаха и 125 заложници.

Конвенцията за химическите оръжия не казва нищо конкретно по въпроса дали тези газове са законни. Двусмислия като това трябва на всяка цена да бъдат изгладени, казват експертите.

Коментар