Атаките към Android устройства се засилват

Нарастването на броя на инцидентите, свързани със сигурността, и слабо защитените телефони са причините, поради които 2012-та може да се окаже рискова година за потребителите на смарт-телефони.

Наблюдаваното в последно време нарастване на зловредния софтуер за Android-базирани устройства в комбинация с увеличаващите се усилия за борба с тези заплахи подчертава факта, че точно като технологичните компании, разработчиците на приложения и самите потребители, и хакерите също бързо насочват вниманието си към мобилните устройства.

Нещо повече, експертите твърдят, че тези устройства често са конфигурирани по начин, който ги прави лесни за „покълването“ на зловреден софтуер.

Няколко нови вида зловреден софтуер за Android устройства са били забелязани „на свобода“ през последните седмици. Те показват нарастваща сложност и „изтънченост“.

Един образец за такъв софтуер е Opfake – фалшив уеб браузър, който автоматично провежда разговори към високотарифни телефонни линии. Opfake е способен на трик, който досега е виждан само при зловредния софтуер за персонални компютри – неговият код многократно мутира, което го прави труден за засичане от антивирусни програми.

В борбата с подобни програми участват все повече разработчици, включително и самата Google. Миналата седмица интернте компанията обяви, че разработила инструмент за предварително сканиране на приложения, наречен Bouncer. Той прави сървърно-базирани симулации, за да проверява приложенията за потенциално злонамерено поведение, като например опити за достъп или изпращане на лични данни, или просто изпращане на скъпи текстови съобщения. Google блокира такива приложения, преди те да влязат в официалния Android Market.

По подобен начин фирмата за мобилна сигурност Lookout тества нови методи за Android потребители, които карантинират и сканират нови изтеглени приложения. Докато повечето инструменти за сигурност сканират телефона за вече инсталирани приложения, този нов софтуер ще позволи на потребителите да забавят инсталирането на изтеглените програми, докато проверката им бъде завършена.

Според Lookout, в края на 2011 г. цели 4% от Android потребителите са били изложени на риск да се натъкнат на зловреден софтуер. Година по-рано такава заплаха е имало само за 1%. Android е най-популярната в света операционна система за смарт-телефони с 52,5% дял от световния пазар в края на 2011 г., според Gartner.

Коментари по темата: „Атаките към Android устройства се засилват”

добавете коментар...

  1. коректор

    карантинират ?!

  2. Вальо

    За това, за нищо не бих си заменил моя СЕ К810 🙂
    Има си всичко без вируси, две камери за видео разговори и за снимки (със светкавица) , 3G, удобен мейл клиент, опера, фейсбук и скайп.
    Какво му трябва на човек 🙂

Коментар