Расте търсенето на многомониторни системи

Все по-разпространена практика става ползването на няколко монитора с една компютърна система. Тенденцията се наблюдава дори при намаляване на интереса към настолните РС.

 

Според публикация в Ню Йорк Таймс, през миналата година са продадени 130 млн. настолни компютъра и 179 млн. монитора. Разликата от 49 млн. показва броя на потребители, които са си купили конфигурации с два екрана. В статистиката попадат и лаптопи с външен монитор.

Ръстът на подобни покупки е продиктуван от интереса на потребителите към разширените функции за многозадачност, които са достъпни на компютри с няколко екрана.

Работата с два, три или четири екрана вече не е привилегия за борсови служители, видеомонтажисти и оператори на НАСА. По данни на японския производител NEC, около 30-40% от корпоративните клиенти купуват по няколко монитора за част от своите служители.

Статистиката показва и нарастване на размера на мониторите. През 2011 г. средният диагонал е бил 21 инча, докато преди пет години преобладаваха 18-инчовите модели.

Включването на два 20-инови екрана предоставя по-голямо активно пространство, отколкото един 30-инчов панел, който освен това струва и повече, отколкото два по-малки, споделят потребителите.

За притежателите на ноутбуци са по-актуални външните мобилни монитори, които се доставят в широк асортимент и се свързват към лаптопа по различни интерфейси, вкл. USB, DVI и DisplayPort.

Коментар