25 млн. лв. е дигиталната индустрия в България

Пламен Русев, основател на Webit, смята, че е необходима правителствена стратегия за дигиталната индустрия

Дигиталната индустрия бележи значителен ръст от над 20% в световен мащаб през 2011 г., за разлика от повечето останали сектори, които са в криза. Подобни са стойностите и за България, съобщиха от Webit.

През миналата година дигиталната индустрия в Европа представлява над 40 милиарда лева, като за България тази цифра е под 25 милиона, но тенденциите са показателни за значимостта и потенциала, които генерира секторът.

От Webit подчертават факта, че индустрията привлича младите и будни мозъци и представлява особено привлекателна сфера за кариерно развитие. В този смисъл държавата би следвало да изведе развитието й като приоритет и да разработи стратегия за следващите години, посочиха организаторите на форума.

От тази година Webit ще се провежда в Истанбул вместо в София. “Ние няма да напуснем страната напълно”, поясни Пламен Русев, основател на форума.

По неговите думи, международната организация Webit Ambassadors в партньорство с местните представители на бизнеса и правителството може да помогне в изграждането на стратегия и политика за развитие на дигиталната индустрия.

Коментар