Хакери ползвали 10 години мрежите на Nortel

Китайски хакери ползвали неограничено в продължение на 10 години компютърните мрежи на  Nortel Networks – канадски производител на телекомуникационно оборудване.


Хакери са ползвали неограничено в продължение на 10 години мрежите на Nortel Networks, имали достъп до акаунтите на топ мениджъри
 

Първите неоторозирани прониквания датират от 2000 г., но за тях станало известно едва преди четири години, съобщава Уол Стрийт Джърнъл. Макар че открили дупката в сигурността, специалистите на Nortel не предприели мерки и я оставили отворена за хакерите.

Разполагайки с акаунтите на 7 топ мениджъри, хакерите получили достъп до електронната им кореспонденция, сваляли техническа документация, вкл. за нови разработки, бизнес планове и други документи.

Те са имали достъп до всичко за неограничено време. Трябвало е само да решат какво ги интересува повече, коментират разследващите.

Китайските власти, от своя страна, посочват, че подобни атаки могат да се проведат откъдето и да е по света, а използването на китайски IP-та за прикритие не е трудна задача.

През 2009 г. Nortel подаде документи за фалит, а по-късно се опита да продаде подразделенията си на части. През лятото на 2011 г. компанията беше закупена за $4,5 млрд. от консорциум, състоящ се от Apple, RIM, Ericsson, Microsoft, Sony и EMC.

Коментар