Спад на пазара за печатащи устройства

 
 
Доставките на печатащи устройства на европейския пазар са намалели през миналата година с 2,6% до  8,1 млн. броя, сочи доклад на IDC.

Засилената конкуренция между производителите е довела до намаляване на приходите, които възлизат на 3,3 млрд. долара през четвъртото тримесечие, или с 10,7% по-малко спрямо Q4 2010.

Спадът на пазара се обяснява с намалялото търсене в потребителския сегмент. Същевременно, корпоративният сегмент е показал стабилен ръст.

Общият обем на доставките на струйни и лазерни принтери е нараснал с 3,1% през 2011 г., докато продажбите само на лазерни устройства са намалели с 2,1%.

Доставките на устройства за цветен печат са нараснали с 8,4%, а при монохромните принтери се наблюдава спад от 6,4%.

Позитивна тенденция през четвъртото тримесечие е ръстът при струйните принтери, който е 32,4%. В корпоративния сегмент е регистриран ръст в търсенето на високоскоростни струйни устройства, в резултат на което продажбите са се увеличили с 13,6%.

При потребителските устройства ситуацията е коренно различна. През четвъртото тримесечие, в което традиционно има пик, продажбите са намалели с 5,1%, като при монохромните устройства спадът е 12%.

Коментар