Електронната “хартия”: една мечта се сбъдва

Електронната хартия отдавна присъства в научната фантастика и мечтите на технолозите: дисплей, толкова тънък, гъвкав и портативен, колкото е хартията, но способен да покаже всякаква информация или данни, от които може да се нуждае един потребител.
E Ink Corporation и LG Philips LCD доближат тази мечта с една крачка по-близо до реалността: двете компании обявиха съвместно, че са направили 10.1-инчов дисплей, който наричат „електронна хартия”. Всъщност това е гъвкав LCD панел с дебелина под 300 микрона – почти колкото е дебела и гъвкава промишлената хартия. Белият като хартия прототип на панела предлага SVGA резолюция – 800 на 600 пиксела при 100 пиксела на инч (ppi), може да покаже четири степени на сивото и има коефициент на контраст 10:1. Компаниите планират да покажат новия екран на международното търговско изложение FPD в Япония през април 2006 г.
Дисплеят използва т.нар. E Ink Imaging Film, който изглежда като печатарско мастило върху хартия и може да поддържа едно изображение на екрана без захранване и без вътрешно осветление. Другият основен компонент на дисплея е един много тънък слой метално фолио, разработено от Sumimoto Corporation, което може да издържи на високите температури при процеса на производство на LCD. Материалите са комбинирани в експериментален проект с помощта на електроника, разработена от E Ink и LG Philips.
Според висши представители на E Ink, гъвкавите дисплеи имат сериозни предимства. Те са с 80% по-тънки и по-леки от стъклените дисплеи и не се чупят като тях. Можете да ги навиете и сложите в джоба си или пък да ги огънете около мобилния си телефон. Както и да ги хвърлите небрежно в куфарчето си като истински вестник.
За да осигури достъп на своя иновативен продукт на пазара E Ink поддържа партньортства с производители и разпространители на съдържание като UniversalVivendi и Gannett. Наскоро компанията обяви и един цветен дисплей тип електронна хартия с резолюция 400 на 300 пиксела при 83 ppi, който вече е в производство.

Коментар