Доктори лекуват пациенти от разстояние с помощта на роботи

Медицинският център на Детройт, САЩ похарчи 1.1 милиона долара, за да инсталира десет робота в отделенията за спешни случаи и интензивно лечение. Тези умни машини трябва да помагат на сестрите и докторите в ежедневната работа.
Звучи страшно, нали? Не се плашете от асоциацията с ужасяващи картини от научно-фантастичните филми от 60-те години. Машините все пак се контролират от разстояние от истински лекари, които координират всяко движение на роботите. Безжичните маршрутизатори, инсталирани в отделенията на центъра, позволяват на докторите да си вършат работата виртуално, като управляват роботите от компютърни станции, разположени в болницата или дори в домовете на лекарите.
Това е като да управляваш кола с дистанционно, твърди специалист от медицинския център на Детройт. Когато контролира робота, докторът може да вижда и чува всичко, което става около машината, има достъп в реално време до рентгенови снимки, медицински картони и лабораторни изследвания. Той обсъжда тази информация с колегите си, които лекуват пациента.
Пациентите дори могат да говорят “лице в лице” с отдалечения лекар – неговото живо изображение се появява на монитора с плосък панел, който замества “главата” на робота.
Роботите RP-6, които са разработени от калифорнийската фирма InTouch Health Inc., са безценни, защото болницата не разполага с достатъчно доктори в определени специалности като кардиология и педиатрия. Без роботите, на хората може да се наложи да чакат по шест часа в спешното отделение за преглед от специалист. А понякога това е фатално. Така че, когато болничният персонал не достига, или е 3 часа през нощта и някой пациент трябва да бъде прегледан от специалист, който спи в дома си по това време, на помощ идват роботите.
Как се чувстват пациентите? Те са възхитени и се страхуват много по-малко, отколкото мнозина очакват, споделят лекарите.
Използването на роботи може да съкрати прекомерните разходи, въпреки че всеки от тях струва 100 000 долара. Освен че е намалял човешкият труд, се променя и обичайната практика – сега докторите могат да правят визитации от разстояние през деня вместо сутрин визитация, следобед операция и вечер пак визитация. Като цяло става по-ефикасно и изписването на пациентите. Тези неща са важни, ако болницата  има 100 и повече легла, тъй като ежедневният престой на един пациент струва грубо около 2 000 долара.
Друг плюс за бюджета: роботите не си взимат отпуски и не искат здравно осигуряване.

Коментар