Хай-тек кухня?! Защо не, мейл от тостера е добра идея

В домашните ни офиси и детски спални също е пълно с модерни компютърни, комуникационни и телевизионни устройства. Къщите ни са захранени по кабел или сателит с телевизионен сигнал и Интернет. Скоро в домовете ще влязат и устройства, с които от дивана ще участваме активно във всевъзможни игри и състезания.

При това насищане на дома с последните чудеса на техниката, накъде ще се насочи дигиталната революция сега? Към вашата кухня. Или поне така се надяват не малко доставчици на кухненски уреди и на уеб услуги.

Една от компаниите, които се опитват да разпалят тази нова революция е Sunbeam. Те разработват свързани помежду си уреди и се опитват да наложат стандарт за мрежи от домашни уреди, наречен HLT или технология за домашно свързване. Първата вълна от уреди на Sunbeam, произведени по тази технология, се състои от кафе машина, миксер, будилник и пожароизвестителна система. Други компании като Mr. Coffee, Coleman и FirstAlert също разработват техника, съвместима със стандарта HLT.

Как работи технологията? Подобно на други концепции за автоматизиране на дома, HLT използва домашната електрическа мрежа като вече готова комуникационна мрежа. Колкото и невероятно да звучи, по електрическите кабели могат да се предават компютърни данни. Но защо ще искаме нашите домакински уреди да си говорят?

Ето ви няколко примера: будилникът в спалнята може да предупреди кафе машината в кухнята, че най-накрая сте спрели да натискате стоп-бутона му и в действителност вече сте готови за сутрешната си доза кофеин. Или пък тостерът може да прати на екрана на компютъра ви съобщение, с което ви казва, че филийките са препечени и чакат да ги намажете с масло докато са горещи. Или пък кантарът в банята може да изпрати данни в софтуера на вашия компютър, който следи здравното ви състояние и ви дава съвети за хранене. Дали пък няма да се появи предупреждение, че тази сутрин трябва да се откажете въобще от препечените филийки с масло?

Остава да се види точно колко е необходима в действителност подобна свързаност между домашните уреди. Независимо от това, технологията е интригуваща и голяма част от нейните възможности вече са доказани в системите за автоматизиране на дома X-10 (които също използват домашната мрежа). Между другото, HLT обещава да бъде съвместима с X-10, e-Smart, Jini, UniversalPlugandPlay (UPnP) на Microsoft и други конкурентни стандарти за домашни мрежи.

Все още няма хладилници, свързани към Интернет (въпреки че Amana и други фирми работят по този въпрос), но има такива, свързани с онлайн услуга за доставка на хранителни стоки. Къде? В САЩ, естествено, където тази услуга бързо набира популярност. Някои доставчици събират месечни такси и ви предоставят хладилник, който стои в гаража ви или извън къщата. Вие правите редовните си седмични поръчки на Интернет сайта на доставчика. В уговорения ден доставчиците идват, зареждат и заключват хладилника. Край на чакането на опашка пред касите в супермаркета. Цените на онлайн магазините са конкурентни, така че единственият допълнителен разход е месечната такса за доставка/абонамент, която е около 30 долара (е, това все пак е Америка). Пазаруването на хранителни стоки по Интернет е новост и затова е ограничено до няколко от големите градове, макар че има фирми, които доставят пакетирани сухи стоки в цялата страна.

А който иска да има достъп до Интернет и в кухнята, за да разглежда сайтове с рецепти, да чете електронната си поща, докато лазанята се пече във фурната, или да поръча пица, след като въпросната лазаня се е овъглила, може да си купи един iPhone. Тази комбинация от телефон с говореща уредба и уеб/имейл уред е удобна за използване и не иска много познания, за да се настрои за работа. Просто се въвежда основната информация (име/ранг/номер на кредитната карта) и системата тръгва. Ще чуете сутрешните новини, прогнозата за времето и много други неща. Това е като да гледате сутрешните телевизионни предавания, докато преглъщате кифлата си с кафе, без да виждате от телевизионната реклама как “мезим форте” действа върху храната в дебелото черво. iPhone струва на американския пазар около 400 долара, като допълнително се плаща малка такса за месечен абонамент.

Технологията за автоматизация на дома, която използва домашната електрическа мрежа, е добра само в случай, че тази мрежа е в една обща система. Някои къщи имат повече от една електрически системи. В такъв случай детекторите на дим в мазето няма да могат да се свържат с компютъра в домашния ви офис и да ви пратят електронно съобщение до службата, че малолетният ви син отново е запалил цигара в стаята си. А това вече е много сериозен проблем.

Коментар