Имате талант? Създайте своя музика в домашното РС студио

Имате талант? Създайте своя музика в домашното РС студио
Можете да правите музика с едно РС и оборудване за 20 долара. Но ако почувствате силен изблик на талант, хуквайте за по-професионална техника. Не щадете парите за креативно забавление, което може да трае години
10/11/2005
Всичко започна с четирипистовия касетофон. Той даде на начинаещите музиканти шанса да правят собствена музика. Това беше и началото на движението lo-fi, първият предвестник на звукозаписната революция. В наши дни, всеки с поне наполовина приличен компютър може да записва, смесва и копира върху CD своя музика. И благодарение на технологията, дори не трябва да свири на някакъв инструмент.
Очевидно е обаче, че за да правите по-качествена музика, ще ви трябва и по-добър компютър, с по-бърз и по-мощен процесор. Необходим ви е Windows 98 или по-нова версия. Твърдият диск трябва да има капацитет поне 15GB, а паметта да е най-малко 128 MB. Най-важното е да имате добра звукова карта, иначе какъвто и софтуер да използвате, той или няма да работи, или ще работи, но не с пълен потенциал.
Помислете си какъв вид музика искате да правите
Много ли са китарите във вашата група? Или вашата цел е да правите електронна музика, независимо дали за танцуване или за слушане? Музикалните жанрове са много разнообразни, такива са и нуждите на един музикант. Но нека приемем, че работите на едно сравнително базово ниво, използвате реални, физически инструменти и гласове, а не навлизате в допълнителните усложнения на интерфейса MIDI (Musical Instrument Digital Interface). Обмислете също и кой ще ви слуша. Дали смятате да продавате вашите записи или те са за ваше собствено удоволствие?
Ако използвате вокали, или акустични инструменти, или барабанна секция, която изисква няколко микрофона, трябва да си купите един сносен мощен смесител от рода на Peavey,който струва около 200 долара. Мощен в този случай означава, че има вграден предусилвателнеобходимо условие за постигане на добро ниво на акустичните инструменти и вокалите. Не е нужно да бъде огромен микспулт, просто шест или осем канала, нещо, което се управлява лесно.
Ако вокалите са важни, определено не икономисвайте от микрофони. Купете най-доброто, което можете да си позволите. Това е един от случаите, когато качеството на вашето оборудване може определено да се отрази върху крайния резултат. Качествен микрофон струва минимум 200 долара. Може да си купите и далеч по-евтин, но ще забележите каква разлика има. 
Може и с безплатен софтуер
Ако сте си набавили всичко това и имате няколко песни, които светът, или поне семейството ви, умира да чуе, трябва да помислите за това какъв софтуер да използвате, за да ги запишете. В наши дни изборът е голям – от безплатни програми до такива, струващи хиляди долари. Това звучи обезкуражаващо, но в крайна сметка програмите правят едно и също нещо – записват песните, които създавате, на вашия твърд диск.
Можете да запишете песните си на живо, всичко наведнъж, или да ги конструирате сектор по сектор, готови за смесване, да вмъквате програмирани елементи и ефекти по ваше желание. След като всичко е готово, всички елементи са на място, остава да ги смесите. Просто, нали? И да, и не.
Преди избора на софтуер обаче има едно нещо, което трябва да помните. Музиката, която правите, е толкова добра, колкото са вашите идеи и изпълнението им. Това е изключително важно, когато се чувствате притеснени от начина, по който понякога се обръщат нещата.
Но сега е време да видим какво можете да използвате, за да се запишете. Златният стандарт за професионалистите в звукозаписната индустрия е Pro Tools. Ще го намерите във всяко студио, но освен ако не сте професионален музикант, той не трябва да бъде на вашия компютър, защото е изключително скъп. Добрата новина е, че има една по-ограничена, безплатна версия на Pro Tools, която може да се изтегли за ползване както на Mac, така и на PC (http://www.digidesign.com/ptfree/). Това, което получавате за нищо, е много добра сделка. С осем аудио канала и 48 MIDI канала вие имате почти неограничени възможности. В комплекта влизат много допълнителни ефекти. Изтеглянето не е трудно, но ще ви отнеме доста време да се научите да работите с този софтуер, а за новаци може да се окаже непосилно трудно. Ако успеете да го разучите, ще имате в ръцете си едно много мощно средство.
Много съвременни музиканти сега работят с готови елементи, които се повтарят на подходящи места. Този метод е идеален за електронна музика или програмиране на фона (ритъм, баси и т.н) на една песен. Освен това е много лесна и забавна работа. ACID на Sony вероятно е най-добрият звукозаписен метод, който използва тази техника. Пълната версия на ACID е превъзходна и лесна за използване, но повечето хора, които записват в домашни условия, могат да минат и с ACIDXpress, който е достъпен безплатно пре Интернет(http://www.acidplanet.com/). След по-малко от пет минути ще можете да манипулирате повторенията в музиката.  
Като отиваме към по-скъпите продукти за запис, стигаме до Cubase, изборът на много музиканти. За не професионалисти той може да бъде доста обезсърчаващ. Той идва в комплект с аудио и MIDIинтерфейси, което позволява да се използват истински ¼-инчови инструментални жакове, които се свързват през USB. С 48 аудио канала и неограничен MIDI, Cubase може да направи почти всичко, което искате. Системата включва много шеговити екстри като Virtual Guitarist и Groove Agent. За онези, които са решили да записват в домашни условия, Cubase предлага най-различни допълнителни модули, въпреки че в самия пакет има толкова много възможности, че е трудно да повярвате в скоро време да ви потрябва още нещо.
Разбира се, ако имате компютър Mac, вие можете да използвате неговия софтуер Garage Band, който е включен в някои модели като част от iLife Suite. Това е един много добър малък пакет, с чудесно графично оформление и забележително лесен за използване, точно това, което очакваме от Apple. Той все още е доста базов, само осем канала, така че няма да направите своя следващ голям албум на него, но за изпробване на идеи и за запис на демо парчета е наистина много добър.
След като сте избрали софтуер и сте записали вашата песен (което неизбежно ще ви отнеме повече време, отколкото сте си представяли), ще трябва да я миксирате, за да звучи добре на диск. Повечето софтуерни продукти имат това, което се нарича автоматичен микс. С него можете да миксирате един канал и компютърът запомня настройките, които вероятно ще се променят няколко пъти.
Не щадете пари за тонколони
Трябва да насочите значителна част от бюджета, определен за домашното студио, в покупката на добри тонколони. Не става дума за средностатистическия комплект за компютър, с две странични и една централна колони, а за сериозни студийни колони. Един много приличен комплект ще направи пробойна в портфейла ви. Струва си обаче да дадете 350 долара, за да получите точно представяне на музиката си.  
Изглежда, ще имате нужда от доста оборудване. И ако подходът ви е правилен, ще го получите. Започнете с най-малкото и бързо ще разберете, че имате нужда от повече и ще хукнете да го купувате. Можете да се сдобиете с някои неща на нищожна цена – безплатен софтуер, безплатни допълнителни ефекти, старите тонколони на компютъра, един малък предусилвател за инструменти и вокали и микрофон за 20 долара. Вие ще правите музика. И ако почувствате достатъчно силен изблик на талант, вероятно ще излезете и ще похарчите още пари за нещо по-професионално. Най-малкото ще се забавлявате, като се отдадете на креативно занимание, което може да трае години.

Коментар