Приложения спасяват човешки животи

Все повече спасителни групи, бърза помощ, пожарникари и полицаи ползват софтуерни приложения, които потенциално могат да спасяват животи. Едно такова приложение, за което съобщава Ericsson в своя блог, e Rescue (Спасение) на компанията RnD Precision Imaging Inc.

Rescue представлява лична локационна и предпазна система, която включва силна звукова аларма, автоматично програмирани телефонни номера за първа помощ, изтеглени от бази данни, покриващи повече от 200 държави и региони, паник бутон-светкавица и GPS локатор, който работи с отклонение само няколко метра, пише Ерик Круз, специалист по прогнозиране на потребителски нагласи  в Ericsson.

Друго приложение, наречено DisasterWatch, беше представено от Австралийското федерално правителство, за да осигури бърз достъп до информация за спешни случаи и бедствия на територията на страната.  Приложението помага да се намалят ненужните обаждания към националния номератор за спешна помощ, които хората правят с цел да се информират допълнително по време на бедствия.

Съществува и приложение за спешна помощ, което вече може да бъде изтеглено и използвано през смартфони. То предлага информация за първа помощ и голям спектър от инструкции за справяне в критични ситуации – информира, свързва и помага на хората за важните решения, които трябва да бъдат взети по време на криза.

Броят на притежателите на смартфони нараства значително в глобален мащаб, а с него нараства и броят на приложенията, които се създават с цел да помогнат на хората в техните ежедневни дейности.

Коментар