Модерна болест – „ръката на iPad”

iPad причинява тежка мускулна болка при продължително използване, съобщиха британски медии, позовавайки се на зачестилите случаи на i-травми в лекарската практика.

 

По-рано в медицината се обсъждаше синдромът "палеца  на Blackberry", изразен в мускулни болки при собствениците на телефоните на RIM, което се дължи на непрекъснатото въртене на джойстика.  Сега, британски лекари започват да лекуват пациенти от т. нар. „i-травми" – болки на пръстите и ставите на потребителите на iPad, причинени от продължителната употреба на таблета.

Синдромът "ръката на iPad" е обусловен от жалбите на пациентите от болки в крайниците, които държат таблета по време на работа, и пръстите след дълго писане и управление на устройството. Към лекарите се обръщат и пациенти, оплакващи се от проблеми, причинени от продължително държане на iPad на коленете си.

Експерти в областта на ергономиката са идентифицирали няколко рискови фактора при използване на таблета, от който бяха продадени милиони във Великобритания.  Повечето потребители държат таблета с лявата си ръка, рискувайки да предизвикат симптоми като пренапрягане на мускулите и болки в китката, от което се затруднява работата на пръстите.

Също така, потребителите използват най-вече показалеца на дясната си ръка за управление на устройството и връщане назад, излагайки се на опасност от други мускулни травми.  Сега, много собственици на таблети се опитват да избегнат писането на iPad, за да се предпазят от i-травми.

Синди Дейвис, автор от посветения на ергономията онлайн блог Ergolab, твърди: "Това е много трудна задача – да се намери удобна поза, докато използвате iPad.  По мое мнение, той не е проектиран за продължителен набор на текст. С него е трудно да се поддържа ненанасяща вреда поза. Според статистиката, пренапрягането на мускулите и мускулно-скелетните увреждания представляват една трета от всички травми на работното място".

Потребителят на iPad Майкъл Меснер е описал различни мускулни претоварвания в резултат на продължителна употреба на таблетта. В един от форумите той е създал тема "Мисля, че чувствам известна мускулна преумора при използване на своя iPad".

"Когато лежиш в леглото, седиш на диван или на стол, най-лесният начин да се въвежда текст на iPad е устройството да се държи в ръцете вертикално и да се използва като голям iPhone.

За съжаление, ъглите на iPad притискат меката част на палеца, а същият пръст се използва и за въвеждане.Заоблените метални ъгли създават натиск върху напрегнатите мускули докато въвеждате, който бързо предизвиква болка.

След няколко часа писане по този начин, включително изпращане на писма и публикации във Facebook, левият ми палец започна силно да боли. След една седмица страданието се засили, аз започнах периодично да изпитвам остри болки и частично изтръпване. А на мен работата ми е свързана с писане на текст“, разказва Меснер.

Друг потребител на iPad споделя: "Когато използвам моя iPad за дълго време, лявото ми рамо и коленете започват да ме болят толкова зле, че не мога да спя през нощта".

Д-р Джон Папас, директор на Центъра за терапия на болката Бомон в щата Мичиган, коментира, че таблетни компютри като Apple iPad не могат да доведат до хронични болки у своите притежатели. Той съветва:

"Продължителната употреба на таблетни компютри може да доведе до различни видове пренапрягане в мускулите на пръстите на ръцете и дланите.  Добрата стойка и чести кратки почивки могат да помогнат за свеждане до минимум на тези симптоми".

Разбира се, със същите проблеми се сблъскват и потребителите на други таблети. Възможно е в случая с  iPad вероятността за възникване на болка да се увеличава в резултат на тънкия метален корпус. Във всеки случай, таблетите от самото им възникване се разглеждат като устройства за потребление, а не за създаване на съдържание и не са предназначени за продължително въвеждане на текст.

Също така, няма съмнение, че в бъдеще производителите ще отделят повече внимание на ергономичността и програмните технологии, улесняващи въвеждането на текст. Проблемът с неправилната позиция на тялото касае не само употребата на таблети, но в голяма степен и четенето на обикновени книги.

Коментар