Sapphire обяви миниатюрен компютър Edge-HD3

MiniPC-HD3Компанията Sapphire, производител на графични карти и дънни платки, обяви миниатюрен компютър за дома и офиса. EDGE-HD3 се базира на APU технология от AMD.

Компютърът има същия тънък и елегантен вид както някои по-ранни модели, но разполага с повишена графична и изчислителна производителност, дължаща се на вградения в него AMD E-450 ускорен процесор.

С обем под половин литър, EDGE-HD3 е по-малък от стандартен безжичен рутер, всъщност е колкото роман с меки корици. Компютърът може да се постави на стойка до телевизор или монитор, заемайки минимална площ.

Независимо от малките си размери, EDGE-HD3 е пълнофункционален PC за домашни, образователни или бизнес цели. У дома той би заменил обемистия традиционен компютър, като ще се справи в работата с интернет, с офис приложенията или за подготовка на домашните на ученика. Неговите HD видео възможности пък осигуряват гладко показване на поточно видео по HDMI интерфейс на телевизор или монитор.

Същевременно, EDGE-HD3 спокойно се справя с офис-задачи и множество бизнес приложения, заемайки малка частица от мястото на стандартен РС и консумирайки в пъти по-малко енергия.

Ресурсите на компютъра са достатъчни и за програмите с образователна цел, а компактността му помага да се мести навсякъде, където е нужно, като се свързва по кабел или безжична линия с интернет. Графичните възможности позволяват на потребителя да се разнообрази с някоя от разпространените компютърни игри, т.нар. „casual” гейминг.

Спецификациите на EDGE-HD3 включват AMD E-450 ускорен процесор (APU), 4GB DDR3 RAM, 320GB твърд диск и вграден безжичен адаптер, както и високоскоростен LAN порт. Освен това моделът разполага с два USB 3.0 и два USB 2.0 интерфейса. Може да извежда видеосигнал с висока резолюция – има full HD (1920×1080) HDMI интерфейс. Портовете се допълват от изход за VGA монитор, както и аудио вход и изход.

Миниатюрният РС изразходва едва 30W електрическа мощност при натоварване, което е многократно по-малко от показателя за стандартните РС, и е под стойностите на много от мобилните компютри. Подобна икономичност на енергия и място прави модела атрактивен за бизнеса.

Sapphire EDGE-HD3 е съвместим с Microsoft Windows 7, Vista или Windows XP. Цената на компютъра не се съобщава. По информация от сайта на Мост Компютри, устройството струва 361 долара.

Коментар