МЗХ получи 1,6 млн. лв. за нова цифрова ортофотокарта

 
 
Правителството предостави 1,6 млн. лв. на Министерство на земеделието и храните за финансиране на проект за актуализация на цветна цифрова ортофотокарта на страната чрез ново самолетно заснемане. Данните ще се ползват от Системата за идентификация на земеделските парцели.

Средствата са утвърдени като целеви разходи по централния бюджет за 2012 г. Остатъкът от нужната сума за т.г. в размер на 1,227 млн. лв. ще се осигури в рамките на одобрения бюджет на МЗХ.

Правителството реши също останалата част от необходимите за финансирането на цялостното изпълнение на проекта в размер на 7,9 млн. лв. да бъдат заявени от МЗХ в рамките на тригодишна бюджетна процедура.

Обновяването на цифровата ортофотокарта (ЦОФК) на територията на страната ще гарантира поддържане на данните в Системата за идентификация на земеделските парцели в актуално състояние, съобщиха от Министерски съвет.

ЦОФК следи промените в ползване на земеделски земи и поддържането им в добро състояние, въз основа на което се определят тези от тях, които отговарят на изискванията за подпомагане по схемите за плащане на единица площ от европейските фондове в земеделието и от националния бюджет.

Чрез интегрираната система за администриране и контрол се реализират общата селскостопанска политика на ЕС и националната ни политика за стимулиране на земеделието. Качеството на базовите данни ще сведе до минимум възможностите за нерегламентирани плащания на площ,  а това е условие за пълноценно усвояване на финансовите пакети за България в областта на директните плащания на площ.

Коментар