Intel вгражда Wi-Fi модул в процесора

Intel създава нов чип, който обединява централен процесор (CPU) и безжичен модул Wi-Fi. За целта компанията разработва цифрова радиочестотна схема за Wi-Fi вместо аналогова, тъй като в противен случай интеграцията с логиката на CPU-то е доста сложна.

И двата компонента в новия чип, наречен Rosepoint, се изготвят по един и същ технологичен процес, съобщи Wired.

Проблем при интеграцията на CPU и радиочестотна схема е взаимното електромагнитно влияние. Колкото по-близо един до друг са двата компонента, толкова нивото на шума е по-високо. Intel преодолява този проблем чрез  специални техники за шумопотискане и екраниране.

Прототипът Intel Rosepoint съчетава процесор Atom и модул Wi-Fi, работещ в диапазона 2,4 GHz. Чипът се отличава с високи качество на сигнала и енергийна ефективност.

Инженерите на Intel планират в бъдеще да създадат подобно решение с възможност за свързване към мрежата. Планира се също и поместване на антена в чипа.

Разработката ще позволи създаване по-компактни и по-евтини мобилни телефони за сметка на намаляване на броя на компонентите и цената им. Освен това ще се подобрят показателите за автономна работа на мобилните устройства.

Коментари по темата: „Intel вгражда Wi-Fi модул в процесора”

добавете коментар...

  1. Валери

    Това е правилно, но забравяте да сложите и Блутууд. По важното в случая е, че трябва така да се конструира чипа и модулите за безжична връзка, за да могат да се надграждат по софтуерен начин. В бъдещите компютри би трябвало да има и мобилен модул, който да може да осъществява връзка с 2/3/3+/LTE и Wi Max и т.н. мрежи. Бъдещите лаптопи и др. ще имат възможност да сканират, принтират и копират. Може да се използват и като факс. Ако чиповете са софтуерно обезпечени, то всеки един потребител може да преминава от една мрежа към друга без проблем, даже да използва компютъра си, като смартфон. Така трябва да бъде и при смартфоните. Цялата информация за преминаването от една мрежа към друга е съхранена на самата джаджа, но може да се свали при необходимост от самият оператор на услугата. Крайно време е с една SIM карта да може да се оперира с 1+2+3…….n мобилни оператора. Пак опира до софтуера на самата карта. Така ще се спестят много средства и ресурси. Крайно време е също така, компютрите и смартфоните да се зареждат безжично. Безжичното зарядно ще е универсално без изключение за всички джаджи.

Коментар