Турски хакери източили $330 хиляди от банки

Полицията на турския град Измир съобщи за ареста на 17 участници в групировка, занимаваща се с измами и изпращане на вируси в Интернет. Арестът е извършен, след като станало ясно, че трима руски хакери разпратили близо милион електронни писма с вируси и получили достъп до информация за банкови сметки на много граждани на Турция, съобщава сайта на вестник Sabah.
Според информацията, предоставена от измирското бюро за борба с организираната престъпност, от януари 2007 г. при тях започнали да постъпват жалби от стотици хора, които се оплаквали, че от сметките им по тайнствен начин изчезват пари.
Сътрудниците на правоохранителните органи успели да установят, че мошениците теглели пари от сметките на жертвите по Интернет, като използвали откраднати пароли. По предварителни данни по този начин от жители на Турция били откраднати 330 хиляди долара.
В резултат на полицейско разследване на престъпните деяния, което продължило повече от месец, служителите на закона установили самоличността на всички участници в групировката. Последвали арести на 17 членове на бандата от домовете им в градовете Измир, Фетидже, Дидим и Кушадасъ.
В хода на разследването се изяснило, че турските мошеници са били подпомагани от руски хакери, които получавали 10% от откраднатите пари за своите услуги. Имената на руснаците бил предадени веднага на Интерпол от турските власти.

Коментар