Производството на HDD се възстановява

Световното производство на твърди дискове ще се възстанови на 80% през първото тримесечие. Очаква се обемът да нарасне до 140-145 млн. броя, или до 4/5 от нивата преди наводнението в Тайланд, съобщи Digitimes.com.

 

През декември и януари производителите на HDD са изчерпали запасите от компоненти. Цените на устройствата са останали непроменени, въпреки по-слабото търсене характерно за сезона.

Най-големи загуби от наводнението са понесли производителите Hitachi Global Storage Technologies и Seagate Technology. Именно тези две компании се възстановяват по-бързо от останалите, особено в сравнение с Toshiba и Western Digital, според източници от далекоизточната индустрия.

Световният обем на HDD производството намаля от 175 милиона през третото тримесечие на 2011 г. до 120-125 млн. през четвъртото, в резултат на бедствието в Тайланд. След това доставките на твърди дискове започнаха бавно да се възстановяват.

Очаква се през второто тримесечие на 2012 г. световното производство на HDD да нарасне до 160 милиона броя, а през третото да достигне нивата от преди наводнението.

Към края на 2012 г., заради ръста на разходите за компоненти и материали, цените на твърдите дискове ще нараснат с 30-40% спрямо нивата отпреди една година.

Коментар