eMBMS подобрява видеото по LTE мрежи

Ericsson и Qualcomm демонстрираха обновена концепция за излъчване на съдържание посредством LTE мрежи по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Технологията eMBMS (Multimedia Broadcast Multicast Services) може да намали в голяма степен разходите за доставка на общодостъпно мултимедийно съдържание, заявено от голям брой потребители.

 

Решението е ефективно както при стрийминг, така и при доставка на съдържание в ненатоварени часове, което е съхранено на паметта на мобилното устройство и се гледа в удобно за потребителя време.

С въвеждане на eMBMS операторите могат да оползотворят наличните им честоти и да освободят мрежов капацитет за услуги като телевизия на живо, видео при поискване, подкасти и дори ъпгрейд на софтуер за голям брой мобилни и „сет-топ” устройства.

Концепцията eMBMS може да е особено полезна при преки излъчвания на събития като концерти и спортни събития, при които милиони потребители гледат едно и също съдържание едновременно. В тези случаи eMBMS може да се ползва за излъчване и на допълнително съдържание за потребители с LTE устройства, като например перспективи от различни камери.

Qualcomm вече интегрира пълните функционалности на eMBMS в продуктовото си портфолио от LTE чипсетове, съобщи Пеги Джонсън, вицепрезидент в компанията. Първите продукти с поддръжка на eMBMS ке очакват на пазара през 2014 г.

Коментар