Втора съдебна забрана за фракинг в САЩ

Втори американски съдия забранява фракинг в градовете. В края на миналата седмица в Ню Йорк бе потвърдена забраната за добив на газ чрез фракинг в северната част на щата. Това отбеляза втора победа за противниците на сондажната технология, известна като фракинг, съобщи GreenTech.bg.

Правомощия, които са предоставени на градските управи в градовете и малките селища в Ню Йорк, им позволяват да регулират използването дотолкова, че да забранят или разрешат сондирането на дадени места, реши съдия Доналд Церио в петък.

„Общините могат… да прилагат местните наредби за зониране, като могат да забранят добива на нефт, газ…“, – гласи решението на съдията. „Държавата обаче запазва контрола си над това „как“ се сондира, а общините поддържат контрола над това „къде“.

Решението е сходно с едно по-ранно на друг съдия, който забрани на голямата газодобивна компания Anschutz Exploration Corp. да отхвърли забрана за добив в Драйден, предградие на Ню Йорк.

Двете решения стават факт, докато Държавният департамент по опазване на околната среда изготвя своя окончателен доклад за безопасността на фракинга, който в момента не е позволен в Ню Йорк.

Коментар