Суперкомпютър на SGI постига рекорди

Суперкомпютърът SGI ICE 8400, базиран на процесори AMD Opteron 6200, постигна най-високи резултати в бенчмарка SPECMPIL2007 за 64-, 32-, 16-, 8-, и 4-процесорни конфигурации.

SPECMPIL е “тестов комплекс за оценяване на MPI-паралелна, с плаваща запетая, изчислително-интензивна производителност за широк кръг от клъстърен и SMP хардуер”, според сайта на SPEC.

Системата SGI ICE 8400 е напълно отворена платформа, оптимизирана за високопроизводителни изчисления (HPC), работеща под стандартизирана Linux операционна система за съвместимост с множество приложения. Въпреки, че ICE платформата може спокойно да поддържа мулти-петафлопни инсталации, с нея се предлагат и ценово-ефективни решения „до половин шкаф”.

Интегрираната InfiniBand комуникация между процесорните възли и високопроизводителните входно-изходни възли може да се свърже в 4 различни топологии за гъвкаво изграждане на мрежи с голямо разнообразие от изчислителни натоварвания.

Независимо дали конфигурацията се побира в половин шкаф или е от стотици шкафове, тя е изградена върху стандартна RedHat или SuSE Linux ОС и се управлява от SGI Management Center с пълни възможности за мениджмънт, заедно със SGI Performance Suite с „рън-тайм” оптиимизации.

SGI наскоро обнови своите SGI ICE 8400 машини до процесори AMD Opteron 6200 и предлага конфигурации с цени от $150 000. Компанията разполага с налична 2048-ядрена ICE 8400 система с AMD 6282SE процесори, на която се оценява производителността на ключовите за клиентите приложения.

Коментар