Април се оказа спокоен откъм вирусни епидемии

Април се оказа спокоен откъм вирусни епидемии
Затишието е измамно, предупреждават от антивирус.бг
04/05/2006
Месец април може да бъде описан като спокоен, с пълна липса на вирусни епидемии, но това затишие нищо чудно да се окаже измамно. Хиляди видове зловреден код чакат удобна възможност да се инсталират на компютрите на непредпазливите и лековерни потребители, предупреждават от www.antivirus.bg.
Привидното спокойствие се дължи на факта, че създателите на зловреден код желаят да получат финансови облаги от своите творения и едни привличащи общественото внимание вирусни епидемии само биха попречили на целите им. По тази причина те се стремят да вмъкнат своите рожби в компютрите на потребителите колкото е възможно по-безшумно.

Световна класация
Зловреден код
% заразяване
W32/Sality.N
1.93
W32/Sdbot.ftp
1.84
mIRC/Gen
1.68
W32/Netsky.P.worm
1.42
W32/Mydoom.M.worm
1.26
W32/Parite.B
1.17
Bck/Agent.BMP
1.09
Bck/IRCFlood.F
0.75
Trj/Mitglieder.HX
0.67
Trj/Downloader.HRP
0.59

През Април, Sdbot.ftp oще веднъж окупира първото място в класацията на Panda ActiveScan. Това е скрипт, използван от семейството на Sdbot червеите, за да изтегли някои от тях на компютрите чрез FTP. Следващият най-често засичан зловреден код през изминалия месец е Nestky.P, който присъства плътно в класацията през последните две години.

Exploit/Metafile е на трето място. Tова е зловреден код, който използва уязвимост в обработването на WMF файлове в Windows. Въпреки че тези кодове, използващи уязвимости, не могат да причинят масови епидемии, създателите на вреден код виждат в проблемите на сигурността добър начин да проникнат в компютрите на потребителите. По тази причина те ги използват усърдно.
Класацията включва и други вредни кодове: троянския кон Lowzones.RI, червея Tearec.A (наречен още Камасутра) и троянските коне Qhost и Torpig.AY.

Класация в България
Зловреден код
% заразяване
W32/Sdbot.ftp
2.10
W32/Netsky.P.worm
1.07
Exploit/Metafile
0.79
Trj/LowZones.RI
0.64
W32/Tearec.A.worm!CME-24
0.62
Trj/Qhost.gen
0.51
Trj/Torpig.AY
0.51
W32/Parite.B
0.50
Trj/Torpig.AZ
0.48
W32/Gaobot.gen.worm
0.48

Априлската класация се допълва от червея Parite.B – друг обичайно приръстващ в месечния списък на най-често засичаните вируси код, троянския кон Torpig.AZ и членове на семейство червеи Gaobot.

Най-забележимата особеност на тази класация е присъствието на зловреден код, който използва уязвимост, за да се инсталира на системите. Това предполага, че много компютри, които не са с обновени операционни системи, могат да се превърнат в жертва на вредни кодове. Panda Software съветва потребителите постоянно да се информират за появяването на нови уязвимости и да инсталират необходимите пачове, за да ги поправят.
На адрес http://www.activescan.com потребителите могат да проверят дали компютрите им са чисти от вируси, шпионски софтуер и други видове Интернет заплахи чрез безплатното онлайн решение Panda ActiveScan.

рубрика: Uncategorized

Коментар